Dôvodom, prečo je mrazenie také populárne je, že je rýchle a hlavne zdravé.
Najobľúbenejší spôsob uskladňovania potravín ako sú ovocie, zelenina, bylinky je mrazenie (spolu so sušením, ktoré je rovnako veľmi obľúbené a zdravé). Dôvodom, prečo je mrazenie také populárne je, že je rýchle a hlavne zdravé. No mnohé gazdinky aj napriek tomu ešte stále v horúčavách trpia pri hrncoch a varia nálevy na zaváranie. Pritom ovocie a zeleninu stačí jednoducho a rýchlo umyť a očistiť, správne zabaliť a šup s nimi do mrazničky.
S výnimkou klasických chutných uhoriek a baraních rohov nezavárame absolútne nič. Veď je to škoda, že namiesto čerstvého ovocia by sa mala v zime vytiahnuť blatová kaša, ktorá bola kedysi chutnou marhuľkou či jahôdkou.
Detailnejšie si spolu posvieťme najskôr na to, čo určite nemrazíme, hoci je to v slovenských domácnostiach úplne bežné:
1. Nemrazíme mäso - je dostupné celoročne a skoro na každom kroku, a to nerátame to fantastické domáce zabíjačkové. Za to kvalitné domáce ovocie, zeleninu a bylinky zatiaľ nie. A keďže práve mäso zaberá v našich mrazničkách dosť veľký priestor, o to menej vám ho zostane na to ostatné. No a vychutnať si vôňu a chuť našej záhrady prostredníctvom letného ovocia a zeleniny aj v zime, ocení každá z nás. Tak pripravte mrazák na inventúru a na túto zimu si uskladnite to pravé a čerstvé, čo vám v zime dodá vitamíny.
2. Nemrazíme tiež varené jedlá - polievky a všetko ostatné, čo ostane z obeda a večere. Príprava jedla má byť pôžitkom, ktorý vnímame všetkými zmyslami. Najskôr treba suroviny vidieť, očistiť a spracovať. Potom prídu na rad čuchové bunky a vychutnajú si lahodnú vôňu, ktorá sa šíri celým domovom. No a na záver si vychutnajú naše chuťové poháriky. Tak takto to má vyzerať a nie - rozmraziť, ohriať a šup na tanier.
3. Nemá tiež veľký zmysel mraziť kupovanú zeleninu a ovocie. Veď zamrazenú zeleninu si už môžeme kúpiť všade. Zmysel to môže mať len ekonomický, keď kúpite množstvo brokolice či karfiolu, ktoré nedokážete okamžite spracovať. Vtedy je samozrejme múdrejšie dať ju radšej zamraziť.
Základné pravidlá, podľa ktorých postupovať pri mrazení potravín:
1. Opätovné zamrazovanie - mrazené potraviny po rozmrazení už v žiadnom prípade nezmrazujte, treba ich skonzumovať čo najskôr.
2. Čas zamrazovania a rozmrazovania - mrazte rýchlo a efektívne a naopak rozmrazujte pomaly (teplotný šok môže potravinám ubrať na chuti).
3. Miesto rozmrazovania - potraviny rozmrazujte najlepšie v chladničke v dostatočnom predstihu pred konzumáciou.
4. Dĺžka trvanlivosti mrazených potravín - mrazené ovocie a zelenina vydržia až do nasledujúcej sezóny, čiže 12 mesiacov. Otázne je len, či zásoby budú dostatočné a vydržia vaše nájazdy až tak dlho.
5. V čom skladovať zamrazené potraviny - na výber sú mikroténové vrecká alebo nádobky vhodné na použitie do mrazničky. Pri mrazení s použitím vreciek si zaveďte farebné mikroténové vrecká, aby ste nemuseli písať na všetko popisky. Sú dostať bežne v obchodoch. Pohodlne potom budete mať prehľad a vedieť, že v hnedých sú hríby, v žltých jablká, v zelených hrach a podobne. Pri voľbe nádobok si nakúpte také, ktoré sú dobre skladné a stohovateľné a hlavne si označte šuflíky - v spodnom bylinky, vo vrchnom ovocie atď.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo