Semiačka konzumujeme nielen v jedle, ale aj ich „chrúmeme" pri večernom sledovaní telky. A dajú sa použiť aj do hlavného chodu.
V dnešnom Teleráne kuchári varili tri jedlá, ktorých hlavnou ingredienciou boli práve semiačka. A použili ich pri príprave jedál, ktorých recepty môžete vyskúšať.
Semiačka konzumujeme nielen v jedle, ale aj ich „chrúmeme" pri večernom sledovaní telky. My sme sa rozhodli, že vám tri v skratke predstavíme.
Ľanové semiačka - vnímame ich iba ako posýpku na jedlo, ale sú veľmi zdravé. Každé semiačko je bohatým zdrojom tukov, omega 3 a 6 mastných kyselín, vlákniny, bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a lignanov. Pomáhajú pri problémoch so stolicou, znižujú riziko infarktu, upravujú hladinu cholesterolu a krvný tlak, majú antikarcinogénne účinky. Sú výborné nielen pri prevencii rakoviny, ale aj cukrovky.
Tekvicové semiačka - majú podobné vlastnosti ako ľanové. Ich dôležitou zložkou je zinok, ktorý je dôležitý pri problémoch s prostatou a pri prevencii proti chrípke. Dôležité je aj Semienka sú ďalej bohaté na horčík, mangán, meď a železo. Priaznivý je aj obsah vitamínov skupiny B (okrem B12), vrátane B17, ktorý má protinádorový efekt.
Slnečnicové semiačka - obsahujú tiež vitamín E, ktorý tiež znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Sú bohaté na vitamíny B1 a B5, ktoré sú „zodpovedné" za správnu funkciu nervovej sústavy. Ak máte nedostatok prvého z nich, môžete dostať zápal kĺbov, či svalov. Naopak, hlava vás môže bolieť, ak nemáte dostatok druhého spomínaného vitamínu. Dokonca má vplyv aj na váš spánok.
Mrkvová polievka s pomarančom s cookies z tekvicových jadierok
Suroviny:
500 g mrkvy
100 g masla
150 g cibule
1 pomaranč
10 g mäty
100 g tekvicových jadierok
30 g celozrnná múka
1 vajce
10 g medu
štipku korenia
soľ
Postup:
Na masle si do zlatista orestujeme cibuľu, pridáme mrkvu, segmenty očisteného pomaranču podlejeme zeleninovým planým vývarom a varíme do mäkka. Potom rozmixujeme, precedíme cez jemne sitko a dochutíme čerstvou mätou.
Cookies si pripravíme s tekvicových jadierok, ktoré zamiešame s mukou , žĺtkom a medom. Takto pripravenú zmes pečieme na papieri na pečenie na 170 stupňov do zlatista.
Zemiakové placky so semienkami plnené bylinkovo-citronovým tvarohom
Suroviny
500 g zemiakov
1 vajce
300 g hladkej múky
100 g semienok (môžu byť rôzne - mix)
1 cesnak
olivový olej
10 g mixu byliniek
250 g tvarohu
1 citrón
1 balíček miešaného šalátu
soľ
korenie
Postup:
Očistené zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme muku, vajce, dochutíme cesnakom, majoránom najlepšie čerstvým ,vymiešame na cesto s pridaním mlieka podľa potreby vzhľadom na hustotu. Pečieme na panvici s olivovým olejom.
Tvaroh vymiešame s bylinkami a kôrou z jedného citrna. Dochutíme soľou, naplníme placky a podávame na miešanom šalátiku.
Kuracie prsia v škrupine z čierneho sezamu s palacinkou z tekvicových semiačok
Suroviny:
500 g kuracích pŕs
1,5 vajíčka
10 g čerstvých bylín
300 g múky
2 dcl mlieka
1 PL semiačok
soľ
korenie
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, osolíme, dochutíme čerstvými bylinkami a obalíme v bielku a následné v sezame. Potom pečieme na papieri na pečenie asi 10 minút pri 180 stupňoch.
Z múky, vajca a mlieka, s pridaním tekvicových semiačok, pripravíme palacinkové cesto, ktoré môžeme dochutiť čerstvými bylinkami soľou a korením. Upečené palacinky môžeme plniť napr. rukolovým pestom a podávať ako prílohu ku kuracím prsiam.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo