Určite to poznáte, ako vám mama hovorila, že nemáte piť pol hodinu pred a po jedle. Dnes je to úplne inak.
Pitie a jedenie je veľmi špecifické. Dlho existovali teórie, počas nepiť počas jedla. Ich hlavným dôvodom bolo, že sa rozrieďujú tráviace šťavy.
Výživová špecialistka Veronika Hanáková v Teleráne vysvetlila, že táto teória je veľká fáma. Jediným problémom pri konzumácii jedla sú ľadové nápoje. Ochladí sa žalúdok, ktorý potom zle trávi a môžu sa objaviť zažívacie ťažkosti.
Keď cítite smäd, chýba vám 2 litre tekutín
Čo sa týka celkovo požívania „normálnych" nápojov, počas jedla v dúškoch, je v poriadku. Netreba však zabúdať na fakt, že každé telo je iné a inak reaguje na pitie počas jedla. Závisí to od krvnej skupiny, typológie, či metabolizmus.
30 minút pred a po jedle
Určite to poznáte, ako vám mama hovorila, že nemáte piť pol hodinu pred a po jedle. Hanáková si myslí, že pred jednom je úplne ideálne to urobiť. „Potom toľko nezjeme a to je dobré," tvrdí.
Naopak, po jedle by sme mali chvíľu počkať, aby sa naštartoval tráviaci proces. „Ak však máte pocit, že ste smädný, po dúškoch sa napite," dodala.
Keď cítite smäd, chýba vám 2 litre tekutín a telo je dehydrované. Jediným riešením je napiť sa. Ale pozor! Pravidelne a po malých dúškoch.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo