Ochutnajte gaštanové poleno alebo vianočné Sacher štvorčeky. Recepty na prípravu nájdete v článku.
Do Štedrého dňa ostáva už len necelý mesiac. Nastal preto najvyšší čas povolať do stavu pohotovosti dosky na vaľkanie cesta, valčeky, formičky, papiere na pečenie a plechy, na nákupný zoznam pripísať ingrediencie ako cukor, múka a nesmie chýbať ani Hera Maslová príchuť.
A môžeme tak začať ten voňavý proces, na konci ktorého budú spokojné tváre Vašich blízkych a ich maškrtné ústa zafúľané od čokolády. Ak chcete tento rok prekvapiť svojich blízkych niečím novým, vyskúšajte recepty, ktoré prináša Hera Maslová príchuť. Ochutnajte s nami napríklad gaštanové poleno alebo vianočné Sacher štvorčeky. A ďalšie inšpirácie na vianočné recepty nájdete na www.peceniejeradost.sk
Gaštanové poleno
Korpus:
6 vajec
600 g krupicového cukru
500 g hladkej múky
150 g rozpusteného tuku Hera Maslová príchuť
Vajcia vyšľaháme s cukrom do bielej hladkej peny a ručne vmiešame preosiatu múku. Nakoniec opatrne pridáme rozpustený rastlinný tuk Hera Maslová príchuť a takto vzniknuté cesto rozotrieme na plech na rovnakú hrúbku.
Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 200 °C. Po upečení necháme vychladnúť a ihneď otočíme papierom na pečenie navrch, aby korpus nevysychal.
Medzitým si pripravíme krém
200 g čokolády
500 ml smotany
150 g gaštanového pyré
100 g Hera Maslová príchuť
Gaštanové pyré si môžete buď kúpiť už hotové alebo si ho môžete pripraviť aj doma.
Postup je veľmi jednoduchý
Asi 1 kg jedlých gaštanov zľahka narezaných povarte cca 10 minút v horúcej vode, potom ich nechajte vychladnúť a vylúpte ich. Poprípade ich môžete aj upiecť, je však nutné ich narezať a zľahka podliať vodou. Vylúpané gaštany trochu doslaďte, polejte vodou, môžete pridať aj vanilku a rozmixujte do hladka.
Všetky suroviny spoločne zohrejeme vo vodnom kúpeli , dobre spojíme a necháme vychladnúť.
Vzor dreva docielime pomocou fladrovacieho valčeka, poprípade ho môžeme vytvoriť pomocou cukrárskeho vrecka a to tak, že najprv z tmavej čokolády vytvoríme vzor dreva na papier na pečenie a necháme v izbovej teplote stuhnúť, potom potrieme bielou čokoládou a takto vzniknutým čokoládovým vzorom obalíme zatuhnutú roládu.
Vianočné Sacher štvorčeky
Cesto:
100 g horkej čokolády
120 g mletých orechov
60 g hladkej múky
20 g kakaa
štipka mletej škorice
štipka mletého klinčeka
150 g Hera Maslová príchuť
120 g kryštálového cukru
4 vajcia
Náplň
180 g horúcej marhuľovej marmelády
Zdobenie
200 g tortovej čokoládovej polevy
100 g Hera Maslová príchuť
celé pražené mandle
1 vrecko zlatých perličiek
Zmäknutý tuk spoločne s rozpustenou horkou čokoládou utrieme do peny. Po jednom pridávame žĺtky. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme sneh, potom oboje zmiešame a nakoniec pridáme zmes múky, orechov a kakaa.
Vylejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi cca 18 x 27 cm a zarovnáme. Nasledovne pečieme v predhriatej rúre na 170 °C cca 25-30 minút. Až cesto vychladne na vlažnú teplotu, prekrojíme ho uprostred a potrieme povarenou marhuľovou marmeládou.
Potom necháme úplne vychladnúť. Zúbkatým nožom narežeme na štvorčeky 3x3 cm, potom namáčame do čokoládovej polevy, rozpustenej s Herou Maslová príchuť a dáme odkvapkať na mriežku. Zvyšnú polevu scedíme. Zdobíme hotovou zakúpenou dekoráciou, ktorú nalepujeme zvyšnou polevou.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo