Vianoce, Vianoce, prichádzajú, šťastné a voňavé

kavove_ovalky I.jpg

PR článok.

Rok sa chýli ku koncu a je najvyšší čas naplánovať tradičné pečenie vianočných zákuskov. Domácnosť sa pri pečení premení na voňavý raj, niekde sa vzduchom vznáša vanilka, inde škorica či citrónová kôra. Nie je na škodu prevetrať všetky tradičné rodinné recepty, ale zároveň by bol hriech nevyskúšať niečo úplne nové. Prekvapte svojich blízkych a upečte recepty, ktoré prináša Hera Maslová príchuť. Vyskúšajte s nami napríklad kávové kolieska alebo pistáciové makrónky.

Mnoho ďalšej inšpirácie nájdete na www.peceniejeradost.sk.

Kávové kolieska


približne 36 kúskov

Ingrediencie:

Cesto:
420 g hladkej múky + na dosku na vaľkanie cesta
140 g práškového cukru
280 g Hera Maslová príchuť
4 žĺtka
1 čajová lyžička citrónovej kôry

Krém:
150 g kryštálového cukru
125 ml mlieka
125 ml silnej čiernej kávy
2 žĺtka
40 g kukuričného škrobu
1 vanilkový lusk
350 g Hera Maslová príchuť

Zdobenie:
zrnková káva / poprípade zrnka kávy obaľované v čokoláde
biela čokoláda

Postup:

Preosiatu múku nasypeme na dosku, v strede urobíme jamku, do ktorej nasypeme cukor a pridáme žĺtky. Zmes lyžičkou v jamke vymiešame do hladka a až potom prepracujeme dopredu uhnetenú Hera Maslová príchuť, zahrnieme múkou a dobre prepracujeme. Cesto vypracujeme plochou dlaňou do hladka. Nesmieme ho žmoliť medzi prstami lebo by bolo príliš tuhé. Vypracované cesto dáme odpočinúť do chladu najmenej na hodinu.

Potom si cesto vyvaľkáme na doske poprášenej múkou na hrúbku asi 3mm a vykrajujeme kolieska, ktoré skladáme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 160-180 °C približne 8-10 minút.

Na krém si v hrnci dobre premiešame cukor, žĺtky, škrob, mlieko a vanilku, zmes postavíme na šporák a za stáleho miešania privedieme k varu. Keď je hmota dostatočne hustá, odstavíme ju zo šporáka, dáme do misky a necháme úplne vychladnúť. Heru Maslovú utrieme do peny a postupne primiešame vychladnutú hmotu.

Krém plníme nožom alebo cukrárskym vreckom. Hotové môžeme namáčať do bielej čokolády, zdobiť zrnkom kávy a posypom z mletej kávy.

Pistáciové makrónky


približne 40 kúskov

Ingrediencie:

Cesto:
300 kg kryštálového cukru
100 ml vody
150 g bielkov
100 g cukru do bielkov
250 g najemno namletých mandlí alebo mandľovej múky
zelená potravinárska farba / jedno balenie

Krém:
1 pistáciový puding
500 ml mlieka
150 g kryštálového cukru
250 g tuku Hera Maslová príchuť

Postup:

Vodu s cukrom a farbou varte 15 minút. Medzitým si vyšľahajte bielky s cukrom na tuhý sneh. Po uvarení cukrový sirup prilejte za stáleho šľahania k bielkom a šľahajte, kým zmes nezačne hustnúť. Nakoniec ručne primiešajte mleté mandle a pomocou vrecúška striekajte na plech jednotlivé makrónky, ktoré pečte na 150 °C cca 20 minút. Po vychladnutí ich zlepte krémom.

Uvarte mlieko s cukrom, pridajte puding rozpustený v malom množstve studenej vody a spolu varte do zhustnutia. Nechajte dobre vychladnúť a potom vmiešajte tuk Hera Maslová príchuť. Hotovým krémom zlepujte jednotlivé makrónky.

Viac inšpirácie nájdete na www.peceniejeradost.sk.

BRATISLAVA/ TVNOVINY.sk
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti