V našom jedálničku by mali prevažovať zdravé potraviny.
Bryndzové halušky sú naše národné jedlo a pri pohľade na chlieb s masťou a cibuľou sa väčšine začnú zbiehať slinky. Tradičné jedlá nezaprieme. Odborníci však zdôrazňujú, aby sme do jedálnička zaradili aj čosi zdravšie. Znížime tak šance, že ochorieme na rakovinu.
Čím to je, že to nezdravé je také chutné? Zakorenená otázka vo väčšine slovenských hláv. Opak je však pravdou. My dospelí si môžeme upratať chute - a deti k tomu viesť už od útleho veku.
„Návyky sa tvoria už v tom detskom veku, tam treba tie návyky vytvárať lebo v dospelosti sa ich človek už ťažko zbavuje tam musí byť nejaká motivácia navyše," vysvetľuje gastroenterológ Peter Minárik.
Zemiaky, mäso a zelenina na okraj. Podľa odborníkov by to malo byť presne naopak. V našom jedálničku by mali prevažovať zdravé potraviny.
Je to predovšetkým rastlinná výživa, bohatá paleta zeleniny, strukovín, ovocia, celozrnných obilnín - lebo v tom celom zrne sú výživné látky. A z tej živočíšnej potravy sú to ryby.
Výskyt rakoviny hrubého čreva u nás svedčí o tom, že väčšina Slovákov sa zdravo nestravuje. No na druhej strane, zdravá výživa síce môže byť dobrá prevencia, no nemusí to byť adekvátna liečba.
„Odmietam tieto názory že dobrou a výživnou a zdravou stravou sa dá vyliečiť rakovina. Na tom musia byť nejaké iné faktory zúčastnené. Ale že sa dá v niektorých prípadoch tomu predísť to je určite pravda," tvrdí prezidenta Ligy proti rakovine Eva Siracká.
Článkov a publikácií o zdravej strave nájdeme dosť, treba však prihliadať na odbornosť autora. Lekári, ľudia, ktorí pracujú s onkologickými pacientmi. Pozor na spasiteľov sveta, šarlatánov a necenzurovaný internet. Siracká dodáva, že „sú tam sú bludy a mýty, ktoré ľudí znepokojujú a odvádzajú od tej správnej cesty."
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo