Nezdravé jedlá, ktorým by ste mali dať šancu

shutterstock_239395387.jpg
Zdroj: Shutterstock.com

Niektoré potraviny majú zlú povesť. A pritom nezaslúžene.

Hovorí sa o nich, ako škodia nášmu zdraviu a postave, ale v skutočnosti by sme sa ich vzdávať nemali. Ktoré medzi ne patria? Píše bety.cz.

Vajcia

Čo sa hovorí: Obsahujú cholesterol a spôsobujú srdcové ochorenia.

Skutočnosť: Obsahujú mnoho dôležitých živín (nenasýtené tuky, vitamíny D, A a B12), kvalitné proteíny a zasýtia nás na dlhší čas. Okrem toho neobsahujú toľko cholesterolu, aby nás mohli akokoľvek ohroziť.

Zemiaky

Čo sa hovorí: Pre množstvo škrobu sa z nich priberá.

Skutočnosť: Samé o sebe nie sú veľkým nepriateľom pre našu postavu. Pokiaľ z nich nerobíte hranolčeky alebo kašu so smotanou, potom z nich nepriberiete. Ale nie pre sacharidy, ktoré táto plodina obsahuje, ale pre štýl úpravy a množstvu tuku. V skutočnosti sú úžasný zdroj sacharidov, navyše sú nízkokalorické a obsahujú veľa antioxidantov, draslík a vlákninu.

Syry

Čo sa o nich hovorí: Priberá sa z nich.

Skutočnosť: Áno, obsahujú tuky a tiež sodík, ktorý nám vo veľkom množstve neprospieva. Ale sú tiež jedným z hlavných zdrojov vitamínu D a vápnika. Tiež nie je dobré vzdať sa ich úplne. Ak si strážite líniu, tak siahnite po light syroch.

Chlieb, pečivo

Čo sa o nich hovorí: Je zdravšie ich zo stravy vylúčiť.

Skutočnosť: Dnes je trendové pečivo vynechať úplne. Ale to by sa malo týkať len pečiva z bielej múky, toho celozrnného nie. Aj sacharidy sú pre náš organizmus veľmi dôležité a pečivo je ich skvelým zdrojom. Okrem toho obsahuje aj vitamíny skupiny V, kvalitnú vlákninu a dôležité minerály.

Mrazená zelenina

Čo sa o nej hovorí: Obsahuje omnoho menej živín ako tá čerstvá.

Skutočnosť: Pokiaľ je zelenina zamrazená úplne čerstvá, o žiadne významné živiny nepríde. Zmrazovanie je naopak skvelý spôsob, ako ju uchovať. A tak získate dôležité vitamíny, minerály, ale aj vlákninu, ktorá zasýti aj bez množstva kalórií. A skvelú zeleninu si užijete aj mimo sezóny.

Čokoláda

Čo sa o nej hovorí: Priberá sa z nej, je plná tuku, cukru a zvyšuje cholesterol.

Skutočnosť: Pokiaľ je reč o skutočnej čokoláde (nie jej náhradách, čokoládových pochúťkach či výrobkoch z čokolády) teda tej horkej, kvalitnej, s vysokým obsahom kakaa, potom je opak pravdou. Taká čokoláda naopak cholesterol v tele znižuje, dokáže znížiť aj krvný tlak a obsahuje antioxidanty. Áno, pokiaľ jej zjete veľké množstvo, priberiete z nej. Ale to už nie je chybou čokolády....


BRATISLAVA/ bety.cz
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti