Prečo nepijeme bio mlieko? Vraj si ho nemôžeme dovoliť

fotomliekoweb_jpg_bez_watermarku_1.jpg

Najkvalitnejšie slovenské mlieko preto často končí v zahraničí.

Je zdravšie, lepšie, no aj napriek tomu ho až tak nevyhľadávame. Podľa odborníkov tu pritom máme na produkciu bio mlieka výborné podmienky. Najkvalitnejšie slovenské mlieko preto často končí v zahraničí.

Hoci sa na Slovensku v poslednej dobe zvýšil dopyt po bio produktoch, ani zďaleka nedosahujeme európsky priemer.

„Kým napríklad v Dánsku je spotreba osem percent, u nás hovoríme o stotine percenta," hodnotí odborník Miroslav Szabó.

Ľudia si vraj často myslia, že si bio produkt nemôžu dovoliť. V mnohých prípadoch však rozdiel v cene nemusí byť veľký. "Bio prodkuty sú a musia byť drahšie, ale pre konečného spotrebiteľa tá cena je možno 20-30% vyššia," doplnil Szabó.

Veľká časť najkvalitnejšieho mlieka z ekologických podtatranských fariem preto končí na zahraničnom trhu. Slovenský spotrebiteľ často nepozná výhody oproti obyčajnému mlieku.

„Je to mlieko od kravy, ktorá sa pasie na lúke, nebola celý rok v maštali zavretá a parametre ťažkých kovov sú omnoho nižšie, tým pádom je kvalita vyššia," vysvetľuje Szabó.


Kým k bio mlieku, ktoré bežne dostaneme kúpiť v obchodoch si ešte len hľadáme cestu, na mliečne automaty si už mnohí zvykli. Nejde síce o bio mlieko, no výhodou je to, že je to surové kravské mlieko.

„Čiže nie je ani chemicky ani tepelne upravené, je to úplne prírodné mlieko," vysvetlil odborník Miroslav Štefček.


LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ/TV Markíza
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti