Poznáte všetky čísla na výrobkoch, či polotovaroch? Niektoré budú pre vás prekvapením.
Emulgátory, ľudovo nazývané "éčka", sa nachádzajú dnes už takmer v každom potravinárskom výrobku. Niekedy je ich na obale napísaných toľko, že človek nemá predstavu čo vlastne zje.
Stali sa z nich strašiaky, ktoré nemáme konzumovať pretože negatívne ovplyvňujú naše zdravie. Ak však máte prehľad v tom, ktoré "éčko" čo znamená, tak zistíte, že nie všetko pod komplikovaným číslom musí byť zlé a škodlivé.
Pri zorientovaní sa medzi zložitým číslovaním emulgátorov je prospešné ovládať ich základné delenie.
potravinové farbivá - od E100 - E119
konzervačné činidlá - E200 - E299
antioxidanty - E300 - E321
emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky - E322 - E495
kyseliny, zásady, soli - E500 - E619
zvýrazňovače chuti - E620 - E637
rôzne - E900 - E925.
"Éčka" nemusia byť len postrachom na etiketách výrobkoch, ale aj pomocníkom pri ich výrobe, pri predlžovaní trvanlivosti či zlepšení chute.
Tu je niekoľko zdraviu neškodných "éčok", ktorým sa nemusíte vyhýbať - E100, E140, E141, E163, E170, E175, E234, E296, E297, E300, E301, E302, E306, E336, E363, E392, E417, E418, E460, E574, E948.
Rovnako sme pre vás vybrali niekoľko éčok, za ktorými sa pod komplikovanými číslami často ukrývajú obyčajné a základné látky.
E150 Karamel
Jedná sa o kvapalnú alebo tuhú látku, ktorá dodáva potravinám hnedú farbu. Karamel sa vyrába zahrievaním rôznych druhov cukrov ako je trstinový, či repný cukor. Nemá žiadne negatívne účinky na zdravie človeka a používa sa najčastejšie k zafarbovaniu sladených nápojov, čokolád, cukroviniek a takisto ho nájdete aj v pive či v rume.
E164 Šafran
Šafran je jedna z najdrahších korenín na svete, ktorá sa v surovinách používa ako farbivo. Dodáva potravinám žltú až hnedú farbu a pre výrobu jedného kilogramu je potreba 120 000 kvetov. Nájsť ho môžete v likéroch, v mede alebo v zmrzline a navyše je to vhodný liek proti artritíde či ateroskleróze.
E290 Oxid uhličitý (suchý ľad)
Pod tajuplným číslom 290 sa ukrýva známy bezfarebný plyn, ktorý vytvára bublinky v nápojoch. Okrem toho sa používa aj k ochrane potravín proti plesniam a baktériám a funguje aj ako rozpúšťadlo pri výrobe kávy a čajov bez kofeínu. Jeho pridávanie do potravín nemá žiadne negatívne účinky na náš organizmus.
E408 Droždie
Pekárenské droždie je tvorené aktívnymi živými kvasnicami, čím sa líši od pivných kvasníc. Používa sa na kysnutie cesta pri výrobe pekárenských výrobkov. Negatívne účinky na zdravie človeka zistené neboli a preto môžete výrobky s týmto emulgátorom pokojne konzumovať.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo