Budúci profesionáli v gastronómii sa vzdelávajú v oblasti pivného someliérstva.
Témou praktických maturít študentov Súkromnej strednej odbornej školy (SSOŠ) Gos-SK v Trnave v odboroch kuchár a čašník sa v tomto roku stal program Sedem chutí piva.
Budúci profesionáli v gastronómii sa už od novembra minulého roka pod vedením odborníkov zo spoločnosti Heineken Slovensko vzdelávajú v oblasti pivného someliérstva. Zavŕšením spolupráce budú praktické maturity, kedy študenti dokážu svoje znalosti o pive, jeho rôznorodých chutiach a správnom kombinovaní s jedlom priamo na skúškach dospelosti.
Novinka na Slovensku
Téma pivného someliérstva je pre odborníkov v gastronómii v súčasnosti ešte stále novinkou. Aj preto zaujal vedenie trnavskej SSOŠ tento vzdelávací program, ktorý pomáha pivárom aj odborníkom lepšie sa orientovať vo svete pivných chutí. Program zaraďuje chute piva do siedmich základných kategórií podľa ich chuťových profilov a zároveň definuje pravidlá párovania piva s jedlom.
Spolupráca odštartovala v novembri 2014, jej súčasťou bola prehliadka pivovaru v Hurbanove, spojená s prednáškou o umení čapovať a starostlivosti o pivo na prevádzke i ukážkami kombinovania piva s jedlom.
Predvedú sa aj na maturite
Generálna riaditeľka školy Janka Hečková povedala, že študenti získali o pive hlbšie vedomosti, vďaka nim prenesú do praxe kvalitnejší servis pre konzumentov. Vedenie školy sa preto odhodlalo zaradiť program Sedem chutí piva ako maturitnú tému.
„Študenti budú variť jedlá, ktoré ladia s pivom a čašníci ich budú odporúčať podľa chuťových kategórií. Svoje vedomosti budú môcť predviesť priamo svojim rodičom 5. mája počas praktických maturít," dodala Hečková.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo