6 chýb v kuchyni, ktoré vás môžu stáť zdravie

varenie
Zdroj: Shutterstock.com

Nedodržiavanie hygieny pri zaobchádzaní s potravinami v kuchyni a pri príprave jedla je problémom značnej časti populácie.

Každý vie, že si pred manipuláciou či konzumáciou jedla treba umyť ruky. Týmto ale pre väčšinu ľudí hygiena pri stravovaní končí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že nedodržiavanie hygieny pri zaobchádzaní s potravinami v kuchyni a pri príprave jedla je problémom značnej časti populácie. Riskujeme pri tom to najcennejšie čo máme - zdravie. Píše TN.cz.

Rozmrazovanie mäsa na kuchynskej linke

Na mrazení mäsa nie je nič zlé. Problém nastáva vo chvíli, kedy sa ho chystáme rozmraziť. Častokrát ho ľudia vyberú z mraziaceho boxu na kuchynskú linku. Správny postup ale je dať ho do chladničky. Pri izbovej teplote sa v ňom množia baktérie.

Niektoré potraviny je lepšie neumyť

Ovocie a zelenina sa pred konzumáciou musia umyť v čistej vode. Čo sa týka mäsa a drobkov, je to opačne. Pokiaľ surové mäso pred varením opláchnete v dreze, podporíte tým len ďalšie šírenie baktérií. Zo sporáku by po vychladnutí malo jedlo hneď putovať do chladničky, v ktorej by ste mali udržiavať ideálnu teplotu medzi nulou a štyri stupňami Celzia.

Nemixujte varené a surové potraviny

Dôležitou zásadou pri skladovaní potravín je oddeliť od seba surové potraviny a tie, ktoré ste už tepelne upravili. Absolútne nevhodné je napríklad dávať na rovnaký tanier kus surového a už uvareného mäsa. Táto zásada sa týka tiež krájania potravín. Na nakrájanie uvareného mäsa by ste mali použiť rovnaký nôž a inú dosku, než na ktorej budete krájať čerstvú zeleninu.

Nepodceňujte dátum spotreby

Ľudia často nakupujú potravina tak, že raz mesačne vyrazia na veľký nákup. Pohánaní myšlienkou zásobiť sa na dlhší čas dopredu ale často po týždni zistia, že časti potravín medzitým vypršal dátum spotreby. Tým, ktorým je ľúto jedlo vyhodiť, si často neuvedomujú, že sa v ňom po expirácii množia baktérie, ktoré privoňaním nemusíte zistiť. Riskujú tým zažívacie problémy, v horšom prípade sa môžu aj otráviť.

Základ je čisté kuchárske náradie

Nemali by ste zabúdať pravidelne umývať sporák a chladničku. Sporák by sa mal udržiavať čistý po každom varení, aby na ňom nezaschýnali zvyšky jedla. Chladničku stačí umyť raz mesačne. Osvedčeným pomocníkom je napríklad octový roztok.

BRATISLAVA/ tn.cz
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti