Domáce

Deti nakoniec salmonelové mäso nejedli. Našli ho len v jednej reštaurácii

Balanie nakazeného mäsa
Balanie nakazeného mäsa Zdroj: ŠPVS

Zatiaľ nie je známe, že by sa niekomu niečo prihodilo.

Väčšina kuracích rezňov, v ktorých by sa mohla vyskytovať salmonela, by v týchto chvíľach už mala byť v distribučnom sklade spoločnosti Sniežik, ktorá poľské mäso priviezla z Česka. Pre TASR to potvrdila vedúca Oddelenia hygieny výživy na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre Darina Pintová. Podľa jej slov boli všetky stravovacie zariadenia v územnej pôsobnosti RÚVZ kontaktované a informované o opatreniach na zamedzenie prípadnej nákazy salmonelou.

"Mäso je už vrátené vo firme Sniežik. My ešte budeme robiť náhodné kontroly, aby sme si overili, či reštaurácie skutočne vykonali všetky opatrenia, či sa u nich už tieto kuracie rezne nenachádzajú a či sa aj reálne vykonali potrebné sanitárne úkony,“ uviedla Pintová.

Vraj nakazené mäso mali zjesť aj školáci, nepotvrdilo sa to

Podľa jej slov je momentálne prakticky vylúčené, aby dovezené mäso spôsobilo epidémiu alebo väčšie rozšírenie salmonelózy. „V okresoch Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce, ktoré patria do našej územnej pôsobnosti, už takéto riziko v podstate nehrozí. Ani v jednom z týchto troch okresov nebolo mäso dodané do školských jedální. Distribuované bolo iba do jednej reštaurácie v Šali a do dvoch zariadení spoločného stravovania vo Vrábľoch,“ povedala Pintová.

Jedlá z infikovaného mäsa sa varili iba v jednej z vrábeľských reštaurácií. Bolo však zrejme dostatočne tepelne spracované, takže k nákaze ľudí nedošlo. „Dnes sa technologické postupy pri varení prísne dodržiavajú. Tak to bolo aj v tomto prípade. Mäso bolo konzumované 14. apríla, čiže inkubačná doba je už za nami. Ak sa salmonelóza neprejavila u nikoho doteraz, je nepravdepodobné, že by sa tak stalo s ešte dlhším časovým odstupom,“ dodala Pintová.

Ku kauze sa vyjadril aj majiteľ spoločnosti

Konateľ spoločnosti Sniežik Karol Černák pripomenul, že jeho firma spravila všetky dostupné kroky na zamedzenie predaja a konzumácie mäsa podozrivého z výskytu salmonely. Podľa jeho slov firma Sniežik informovala svojich odberateľov o hrozbe nákazy hneď, ako prišlo z ČR hlásenie, že sa v jednej vzorke odobratej z celkového množstva 10 ton našiel zvýšený nález baktérie salmonely.

„My sme tovar zablokovali, hneď ako 17. apríla prišlo hlásenie. Mäso však bolo dovezené 10. apríla a týždeň sa už predávalo. Všetkých zákazníkov sme o náleze hneď informovali a začali sme tovar z prevádzok sťahovať. V plnej miere pri tom spolupracujeme s Veterinárnou a potravinovou správou. Chcem poznamenať, že baktéria salmonely sa našla v Českej republike. Do dnešného dňa nikto neodobral vzorky z kuracieho stehenného rezňa a netestoval ich na prítomnosť baktérie salmonely vo výrobkoch distribuovaných na Slovensku. Do dnešného dňa neboli odnikiaľ hlásené žiadne zdravotné problémy. Napriek tomu a napriek nášmu postoju voči našim zákazníkom sa však stretávame s kampaňou zameranou proti našej firme,“ skonštatoval Černák.

Tepelná úprava mikroorganizmy zabije

Ak sa mäso kontaminované salmonelou tepelne dostatočne upraví, mikroorganizmy hynú. Salmonela je však podľa Jozefa Bíreša, šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, nebezpečná preto, lebo pri príprave napríklad zeleninových šalátov či iného jedla môžu kuchári použiť nástroje, ktorými opracúvali mäso.

Pri veľkej dávke šťastia sa nikomu nemusí nič stať, ale aj môže, a preto sa poľské rezne museli stiahnuť zo všetkých podnikov verejného stravovania.

Epidémia nehrozí

Hrozba vzniku epidémie zo salmonelou napadnutého kuracieho mäsa, ktoré do okresu Nitra doviezla firma Sniežik, je minimálna až nulová. Pre TASR to uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Nitra Ján Chladný.

Ako zdôraznil, RVPS situáciu sústavne monitoruje a momentálne sa všetko mäso sťahuje späť do skladov distribučnej firmy. „Mäso sa vyviezlo do 26 subjektov. Všetky sme kontaktovali a zabránili tomu, aby sa z neho ďalej vyrábali pokrmy. Zároveň sa kontrolovalo dodržiavanie ďalších bezpečnostných opatrení,“ hovorí Chladný.

Podľa jeho slov bolo v piatich prípadoch z napadnutého mäsa pripravené jedlo, výskyt salmonelózy však doteraz nebol zaznamenaný. „Salmonela bola pri tepelnej úprave zrejme zničená, pretože nemáme žiadne signály o možnom prepuknutí ochorenia. Verím, že v týchto dňoch už je epidemiologické riziko minimálne až nulové,“ skonštatoval Chladný.

Likvidácia je možná dvoma spôsobmi

Likvidácia mäsa napadnutého salmonelou je podľa riaditeľa RVPS Nitra možná dvoma spôsobmi. Môže sa zničiť v kafilérii, alebo sa vráti tam, odkiaľ na Slovensko prišlo. „Teda do Čiech. Pokiaľ viem, tak veterinárna a potravinová správa v Čechách už na to vydala povolenie,“ povedal Chladný.


BRATISLAVA/TASR - aktualizácia
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

Dôležité udalosti