Zatiaľ nie je známe, že by sa niekomu niečo prihodilo.
Väčšina kuracích rezňov, v ktorých by sa mohla vyskytovať salmonela, by v týchto chvíľach už mala byť v distribučnom sklade spoločnosti Sniežik, ktorá poľské mäso priviezla z Česka. Pre TASR to potvrdila vedúca Oddelenia hygieny výživy na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre Darina Pintová. Podľa jej slov boli všetky stravovacie zariadenia v územnej pôsobnosti RÚVZ kontaktované a informované o opatreniach na zamedzenie prípadnej nákazy salmonelou.
"Mäso je už vrátené vo firme Sniežik. My ešte budeme robiť náhodné kontroly, aby sme si overili, či reštaurácie skutočne vykonali všetky opatrenia, či sa u nich už tieto kuracie rezne nenachádzajú a či sa aj reálne vykonali potrebné sanitárne úkony,“ uviedla Pintová.
Vraj nakazené mäso mali zjesť aj školáci, nepotvrdilo sa to
Podľa jej
slov je momentálne prakticky vylúčené, aby dovezené mäso spôsobilo
epidémiu alebo väčšie rozšírenie salmonelózy. „V okresoch Nitra, Šaľa
a Zlaté Moravce, ktoré patria do našej územnej pôsobnosti, už takéto
riziko v podstate nehrozí. Ani v jednom z týchto troch okresov nebolo
mäso dodané do školských jedální. Distribuované bolo iba do jednej
reštaurácie v Šali a do dvoch zariadení spoločného stravovania vo
Vrábľoch,“ povedala Pintová.
Jedlá z infikovaného mäsa sa varili iba v jednej z vrábeľských reštaurácií. Bolo však zrejme dostatočne tepelne spracované, takže k nákaze ľudí nedošlo. „Dnes sa technologické postupy pri varení prísne dodržiavajú. Tak to bolo aj v tomto prípade. Mäso bolo konzumované 14. apríla, čiže inkubačná doba je už za nami. Ak sa salmonelóza neprejavila u nikoho doteraz, je nepravdepodobné, že by sa tak stalo s ešte dlhším časovým odstupom,“ dodala Pintová.
Ku kauze sa vyjadril aj majiteľ spoločnosti
Konateľ
spoločnosti Sniežik Karol Černák pripomenul, že jeho firma spravila
všetky dostupné kroky na zamedzenie predaja a konzumácie mäsa
podozrivého z výskytu salmonely. Podľa jeho slov firma Sniežik
informovala svojich odberateľov o hrozbe nákazy hneď, ako prišlo z ČR
hlásenie, že sa v jednej vzorke odobratej z celkového množstva 10 ton
našiel zvýšený nález baktérie salmonely.
„My sme tovar zablokovali, hneď ako 17. apríla prišlo hlásenie. Mäso však bolo dovezené 10. apríla a týždeň sa už predávalo. Všetkých zákazníkov sme o náleze hneď informovali a začali sme tovar z prevádzok sťahovať. V plnej miere pri tom spolupracujeme s Veterinárnou a potravinovou správou. Chcem poznamenať, že baktéria salmonely sa našla v Českej republike. Do dnešného dňa nikto neodobral vzorky z kuracieho stehenného rezňa a netestoval ich na prítomnosť baktérie salmonely vo výrobkoch distribuovaných na Slovensku. Do dnešného dňa neboli odnikiaľ hlásené žiadne zdravotné problémy. Napriek tomu a napriek nášmu postoju voči našim zákazníkom sa však stretávame s kampaňou zameranou proti našej firme,“ skonštatoval Černák.
Tepelná úprava mikroorganizmy zabije
Ak sa mäso kontaminované salmonelou tepelne dostatočne upraví, mikroorganizmy hynú. Salmonela je však podľa Jozefa Bíreša, šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, nebezpečná preto, lebo pri príprave napríklad zeleninových šalátov či iného jedla môžu kuchári použiť nástroje, ktorými opracúvali mäso.
Pri veľkej dávke šťastia sa nikomu nemusí nič stať, ale aj môže, a preto sa poľské rezne museli stiahnuť zo všetkých podnikov verejného stravovania.
Epidémia nehrozí
Hrozba vzniku epidémie zo salmonelou napadnutého kuracieho mäsa, ktoré
do okresu Nitra doviezla firma Sniežik, je minimálna až nulová. Pre TASR
to uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy
(RVPS) Nitra Ján Chladný.
Ako zdôraznil, RVPS situáciu sústavne monitoruje a momentálne sa všetko mäso sťahuje späť do skladov distribučnej firmy. „Mäso sa vyviezlo do 26 subjektov. Všetky sme kontaktovali a zabránili tomu, aby sa z neho ďalej vyrábali pokrmy. Zároveň sa kontrolovalo dodržiavanie ďalších bezpečnostných opatrení,“ hovorí Chladný.
Podľa jeho slov bolo v piatich prípadoch z napadnutého mäsa pripravené jedlo, výskyt salmonelózy však doteraz nebol zaznamenaný. „Salmonela bola pri tepelnej úprave zrejme zničená, pretože nemáme žiadne signály o možnom prepuknutí ochorenia. Verím, že v týchto dňoch už je epidemiologické riziko minimálne až nulové,“ skonštatoval Chladný.
Likvidácia je možná dvoma spôsobmi
Likvidácia mäsa napadnutého salmonelou je podľa riaditeľa RVPS Nitra možná dvoma spôsobmi. Môže sa zničiť v kafilérii, alebo sa vráti tam, odkiaľ na Slovensko prišlo. „Teda do Čiech. Pokiaľ viem, tak veterinárna a potravinová správa v Čechách už na to vydala povolenie,“ povedal Chladný.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo