O grilovaní, alebo bio potravinách ste sa možno mýlili.
Faktom, je že ľudia by si naňho mali dať pozor, nie ho úplne vylúčiť. Nachádza sa totiž v tukoch a tie sú pre telo zásadné. Odborníci preto odporúčajú denne tristo gramov cholesterolu. To je asi vo dvoch vajciach.
,,Podiel tukov by nemal prekročiť tridsať percent dennej dávky, ale ani menej ako dvadsať percent. Sú veľmi dôležité a poskytujú priestor na prenos vitamínov v ľudskom organizme," hovorí Jaroslava Halgašová z Potravinárskej komory Slovenska.
Niektorí ľudia si myslia, že keď jedia hocičo a hocikoľko takzvaných biotravín, automaticky sa stravujú zdravo.
,,Zdravá výživa ako taká, nie je o rozlišovaní bio, nebio ale o samotných živinách ktoré v tých samotných potravín ktoré v potravinách sú, môžeme sa stravovať bio ale nezdravo. Existuje aj bio uherák, hovorí gastroenterológ-diétológ, Peter Minárik.
Medzi ľuďmi koluje názor, že grilovaný rezeň či ryba sú zdravšie ako tie vyprážané. Odborník nad tým krúti hlavou. Hovorí, že je to v zásade jedno a to isté - tristo, štyristo stupňová teplota vie narobiť najmä v mäse paseku. Ak chceme mäso aspoň ako tak uchrániť, mali by sme ho pred grilovaním marínovať a predvariť.
,,Vysoké teploty majú tendenciu že z bielkovín a aminokyselín vznikajú látky, ktoré sú karcinogénne, čím vyššie teploty, tým viac ich vzniká," hovorí Minárik.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo