Najčastejšie fámy o potravinách, ktoré konzumujeme

Niektoré potraviny sa ako zdravé len tvária
Zdroj: TV Markíza,

O grilovaní, alebo bio potravinách ste sa možno mýlili.

Mýty o zdraví a potravinách sa šíria raketovou rýchlosťou a rôznym experimentom podlieha čoraz viac Slovákov. Zdravé grilovanie, strašiak cholesterol a bio potraviny ako záruka štíhlej postavy a dlhého života.

Nebezpečný strašiak cholesterol

Faktom, je že ľudia by si naňho mali dať pozor, nie ho úplne vylúčiť. Nachádza sa totiž v tukoch a tie sú pre telo zásadné. Odborníci preto odporúčajú denne tristo gramov cholesterolu. To je asi vo dvoch vajciach.

,,Podiel tukov by nemal prekročiť tridsať percent dennej dávky, ale ani menej ako dvadsať percent. Sú veľmi dôležité a poskytujú priestor na prenos vitamínov v ľudskom organizme," hovorí Jaroslava Halgašová z Potravinárskej komory Slovenska.

Bio potraviny

Niektorí ľudia si myslia, že keď jedia hocičo a hocikoľko takzvaných biotravín, automaticky sa stravujú zdravo.

,,Zdravá výživa ako taká, nie je o rozlišovaní bio, nebio ale o samotných živinách ktoré v tých samotných potravín ktoré v potravinách sú, môžeme sa stravovať bio ale nezdravo. Existuje aj bio uherák, hovorí gastroenterológ-diétológ, Peter Minárik.

Grilovanie

Medzi ľuďmi koluje názor, že grilovaný rezeň či ryba sú zdravšie ako tie vyprážané. Odborník nad tým krúti hlavou. Hovorí, že je to v zásade jedno a to isté - tristo, štyristo stupňová teplota vie narobiť najmä v mäse paseku. Ak chceme mäso aspoň ako tak uchrániť, mali by sme ho pred grilovaním marínovať a predvariť.

,,Vysoké teploty majú tendenciu že z bielkovín a aminokyselín vznikajú látky, ktoré sú karcinogénne, čím vyššie teploty, tým viac ich vzniká," hovorí Minárik.


BRATISLAVA/TV Markíza
Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti