Ste tehotná? Týmto jedlám sa určite vyhnite

Ilustračná snímka.
Zdroj: Anatoly Tiplyashin/shutterstock.com

Mení sa celé telo a vaše bábätko sa vyvíja z toho, čo zjete.

Určite nám dáte za pravdu, že tehotenstvo je jedno z najkrajších období v živote ženy. Budúce mamičky chcú pre svoju ratolesť len to najlepšie a tomu by mali prispôsobiť stravu. Mení sa celé telo a vaše bábätko sa vyvíja z toho, čo zjete.

Nutričná terapeutka Catherine Jeans pre mirror.co.uk prezradila, ktorým potravinám by sa nastávajúce mamičky mali vyhnúť, a ktoré by, naopak, mali do stravy zaradiť.

Rozhodne zabudnite na...

Mäkké syry s bielou plesňou

Mohli by mať zlý vplyv na vývoj bábätka. Pokiaľ ale po tomto syra bažíte, jedzte ho až po tepelnej úprave.

Mäkké modré syry

U syrov typu gorgonzola, roquefort či niva hrozí, že sa v nich nachádza nebezpečná listéria. Terapeutka odporúča tiež ich jesť až po tepelnej úprave. Rozhodne nejedzte nepasterizované mäkké syry.

Paštéta

Zabudnite na všetky druhy, ktoré ste pred otehotnením jedli. Možno budete prekvapené, ale ani zeleninovú paštétu by ste v tomto čase nemali jesť.

Surové a nedovarené vajcia

U vajíčok hrozí riziko salmonely, preto surové a nedovarené ich nejedzte. Ak to zvládnete, vyhnite sa aj majonéze, ktorú pripravujú zo surových vajíčok. Úplne sa jej vyhýbajte v rýchlych občerstveniach.

Ryby

S týmto pokrmom je to veľmi komplikované. Niektoré druhy, ako je mečúň alebo žralok, by ste v žiadnom prípade nemali jesť. Pozor si dávajte aj na tuniaka, ktorý obsahuje ortuť. Nie je to až tak zlé, ale nemali by ste to s ním preháňať. Týždenne by ste mali zjesť maximálne na štyri stredné konzervy.

Surové a nedopečené mäso

Tatarák alebo médium stejk musíte na deväť mesiacov absolútne vyradiť z jedálnička. Jedzte mäso, ktoré je úplne dopečené. Opatrná by ste mali byť aj pri jedení studeného mäsa napr. salámy, šunky alebo klobásy. Počas tehotenstva sa radšej vyhnite aj vnútornostiam.

Tieto pokrmy môžete pokojne jesť

Prvý trimester

Počas prvých troch mesiacov zaraďte do jedálnička ovsené vločky, ktoré udržujú rovnováhu hladinu cukru v krvi. Navyše, majú mnoho živín, ktoré sú dôležité aj pre vaše dieťa. Pozor, rozhodne vločky si nepripravujte z polotovarov z vrecúšok. Kúpte si v potravinách originál vločky a pokrm si urobte z nich.

Dôležité je mať aj dostatočný prísun kyseliny listovej. Jedzte teda listovú zeleninu, kapustu, brokolicu, fazuľu, cvikla, orechy alebo avokádo.

Zdroj: Rimma Bondarenko/shutterstock.com

Dôležitý je aj vitamín D, bez ktorého naše telo nedokáže absorbovať vápnik.

Druhý trimester

V tomto období dochádza ku kostrovému vývoji dieťaťa. A preto by ste mali príjem vitamínu D zvýšiť, oproti predchádzajúcemu trimestru. Môžete ho získať z rýb alebo mliečnych výrobkov.

Nezabúdajte aj na udržiavanie tráviaceho systému, pretože počas týchto troch mesiacov môžete mať zápchy. Do stravy zaraďte veľa zeleniny. Nezabúdajte ani na brokolicu, ktorá je skvelým zdrojom vápnika a horčíka. Nezabúdajte ani na železo, jeho príjem zvýšite konzumáciou bieleho mäsa, zeleniny, orechov a strukovín.

Tretí trimester

Posledné tri mesiace tehotenstva sa nesú v znamení vývoja detského mozgu. Mali by ste preto všetku pozornosť venujte potravinám, ktoré sú bohaté na omega 3-mastné kyseliny. Dvakrát do týždňa jedzte makrelu alebo sardinky. Pozor si dajte na väčšie množstvo tuniaka, ktorý obsahuje, ako sme už spomínali, stopy ortuti.

Dôležitý je v tomto období aj zinok, lebo jeho nedostatok môže viesť k popôrodnej depresii. Tu vám pomôžu tekvicové semienka a pekanové orechy, píše doma.nova.cz

BRATISLAVA/zg

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme My ženy

Dôležité udalosti