Navyše, to že by sa infikovaný mliečny, alebo mäsový výrobok dostal na potravinársky pult je takmer nemožné.
Strach z nákazy slintačkou a krívačkou u ľudí je neopodstatnený.Tieto choroby nie sú prenosné na človeka a internetové varovania pri jedení hovädziny, alebo pri pití mlieka, nie sú pravdivé. Navyše, to že by sa infikovaný mliečny, alebo mäsový výrobok dostal na potravinársky pult je takmer nemožné.
Odborníci opakujú, že obe ochorenia sú nebezpečné výlučne pre dobytok a nie je možné aby sa preniesli na človeka. „Dúfam, že na Slovensku sa nenájde taký predajca, ktorý by infikované zviera ponúkal na trh,“ verí Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Uznávaný profesor, rešpektovaný vedec a veterinár vraví, že na bitúnky a potom na ďalšiu distribúciu sa odosielajú len zdravé zvieratá. „Prehliadnuté veterinárnym lekárom, urobené testy a samozrejme z ohniska nákazy a z ochrannej zóny nie, takže netreba mať obavy,“ tvrdí Jozef Bíreš.
Ochorenia sú tak nebezpečné výlučne pre zvieratá, pre človeka je riziko absolútne výnimočné. Riziko prenosu slintačky a krívačky nehrozí ani pri konzumácii tatárskeho bifteku, či neprepečených steakov. „Steak môže byť nebezpečný, len keď je zle odležaný. Ale samotná slintačka, krívačka na úprave steakov nemá žiadny vplyv,“ tvrdí Artz.
Hovädzie, bravčové, jahňacie. Slovenské chovy musia garantovať bezchybnosť vďaka čomu môžeme mäso bezpečne konzumovať. Kontrola toho čo ide z bitúnku je niekoľkonásobná. Prísna slovenská i európska legislatíva pri jej dodržiavaní zaručuje, že mäso v obchodoch i stravovanie v reštauráciách je bezpečné. A ak uplatňujete základné hygienické zásady aj doma v kuchyni, stačí ak budete postupovať tak, ako doteraz
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo