Vymysleli asi najznámejšiu vrecúškovú polievku. Ich nápad žije dodnes

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Vo fabrike dnes pracuje viac ako 500 ľudí.

Vymysleli asi najznámejšiu vrecúškovú polievku a dnes patria k najstarším podnikom na Slovensku.

Prievidzský závod prežil obe svetové vojny a síce pôvodní majitelia oň prišli, ich nápad žije dodnes.

Srdce prvého priemyselného závodu v Prievidzi. Bol tu skôr ako bane. Pôvodne to však bola pálenica Jozefa Heumanna.

„Veľmi chudobný región s rozvinutým ovocinárstvom s bohatými lesmi v okolí. Presne toho sa chytil, no takisto s chudobnými ľuďmi, ktorí ak nemali už popri potravinách základných na nič iné, tak aspoň išli žiaľ zapiť do krčmy,“ hovorí historik Hornonitrianskeho múzea Prievidza Ján Vingárik.

Prečítajte si tiež:

Začali s polievkami

Rodine sa darilo a zarábali aj počas prvej svetovej vojny. Neďaleko závodu si postavili dom. Temné obdobie druhej svetovej vojny ich však postupne pripravilo o fabriku aj o majetky.

Ako Židia ušli do Južnej Ameriky. Ich dom obsadilo gestapo a mučili tam desiatky ľudí. Dnes tam sídli múzeum. Závod rodiny Heumannovcov však prežil. Z pálenky prešli na polievky. V roku 1971 tu vznikla známa francúzska. Vymyslela ju Darina Matyášová, ktorá už, žiaľ, nie je medzi nami.

Vo fabrike dnes pracuje viac ako 500 ľudí. Pokrok doby je vidieť na každej linke. Ich výrobky vyvážajú do celého sveta. Čo región to iné chute. Linky tu nezastavili vojny ani hospodárska kríza. Na trhu sú už 150 rokov.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti