Pozrite sa, čo na to malé slovenské mäsiarstva.
Údené už neznamená dym a pálenie suchého dreva. Pre Brusel je to príliš škodlivé. Tradičné spôsoby sú stále viac na ústupe. Od septembra začnú totiž platiť prísnejšie limity na škodliviny z dymu. Syry, ryby a mäso tak bude najjednoduchšie zaúdiť bez dreva - tekutým dymom.
Malé mäsiarstva sa so zmenou príliš netrápia.Prísnejšie limity na škodliviny, ktoré sa dymom dostávajú na výrobky spĺňajú už dnes.
Údenie trvá 15-20minút. Kým kedysi tak ľudia potraviny konzervovali, dnes mäsiari údením výrobku dodávajú iba farbu, vôňu a chuť. Konzervuje sa varením.
Niektoré veľké mäsokombináty však údia bez dreva. Výrobok je zdravší, no znalci v potravine zacítia rozdiel od tradičného spôsobu údenia.
Najväčšie riziko pre naše zdravie predstavujú domáce udiarne. Škodlivé látky vznikajú pri nedokonalom pálení dreva, sú kontaminantom a karcinogénom. Mäso sa doma údi aj niekoľko dní. To však Brusel nijako nerieši. Každý však vie, že všetkého veľa škodí.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo