Veľká noc nemusí byť len o šibaní a plných stoloch – dá sa osláviť aj s ohľadom na planétu. Jana Reháková z komunitného reuse centra Baterkáreň v Trnave ponúka praktické a jednoduché tipy, ako upratovať, zdobiť aj nakupovať udržateľne. Stačí pár základných surovín, štipka zdravého rozumu a sviatky sa môžu niesť v duchu pohody a zodpovednosti.
Veľká noc sa okrem prejedania a šibania či oblievania spája aj s upratovaním, výzdobou a nakupovaním. Ako to však zvládnuť ekologicky a udržateľne?
Zakladateľka komunitného reuse centra Baterkáreň v Trnave, Jana Reháková, ponúka niekoľko tipov, ako prežiť veľkonočné sviatky bez zbytočného vplyvu na životné prostredie.
„Vždy je lepšie používať čo najmenej čistiacich prípravkov v domácnosti – aj napriek tomu, že tie, ktoré sú v obchodoch, sú pre ľudí bezpečné, keďže sú testované a spĺňajú európske normy,“ hovorí Reháková. Dodala, že by malo byť v záujme každého zisťovať, čo sa dá robiť inak, lepšie a jednoduchšie.
Podľa jej slov by v každej domácnosti nemali chýbať štyri základné suroviny na upratovanie: ocot, sóda bikarbóna, perkarbonát sodný a kyselina citrónová.
„Vieme s nimi spraviť prakticky čokoľvek,“ poznamenala.
Z octu si vieme pripraviť veľmi jednoduchý univerzálny čistič. Ten je mierne antibakteriálny, pretože narúša štruktúru patogénov. „Keď ho zriedime s vodou, pridáme kvapky esenciálneho oleja pre vôňu, môžeme ho použiť na väčšinu povrchov,“ radí Reháková.
Kyselina citrónová a ocot si poradia so zásaditými usadeninami, ako je vodný kameň, a preto sú ideálne do kúpeľne alebo na toaletu.
„Sóda bikarbóna pohlcuje pachy a je mierne abrazívna, takže je vhodná na čistenie indukčnej dosky alebo sanity. S jej pomocou vieme krásne vyčistiť umývadlo alebo vaňu,“ vysvetľuje. Doplnila, že škrabancov sa báť netreba.
Perkarbonát slúži ako dezinfekcia a bielidlo. Reháková odporúča používať ho v boji s pripáleninami či s usadeninami na šálkach a na fľašiach. „Keď ho pridáme do prania, funguje ako odstraňovač škvŕn,“ uviedla.
Ďalším skvelým pomocníkom sú utierky z mikrovlákna. „Stačí nám iba voda – žiaden čistiaci prípravok. Existuje viacero druhov, ale ak používame tie najjemnejšie, prach sa na ne nalepí a stačí ich len vyprášiť,“ tvrdí zakladateľka centra.
Reháková pochvaľuje aj čistiace produkty, ktoré sa dajú v niektorých drogériách načapovať. Takto sa šetrí životné prostredie vďaka opakovanému používaniu obalov. Upozorňuje však na dôležitú vec:
„Treba si zistiť, aké zloženie tieto produkty majú. Niektoré z nich sú bežné komerčné výrobky, ktoré sa predávajú, načapované sú len pre šetreniu obalov – ale stále môžu mať výrazný vplyv na životné prostredie. Existujú aj značky, ktoré sú etické, lokálne, šetria zdroje, napríklad hospodária šetrne s vodou a opätovne ju využívajú. Ide často o sociálne podniky, kde etikety nie sú lepené strojovo, ale ručne,“ vysvetľuje.
Ak sa predsa len rozhodnete pre čistiace prostriedky z drogérie, vyhnite sa parfumovaným.
„Veľa parfumácie môže uškodiť. Nie každý je na to citlivý, no ľudia s alergiami, ekzémami či dermatitídami môžu mať problémy,“ varuje Reháková.
Po upratovaní prichádza na rad veľkonočná výzdoba. Mali by sme však myslieť na to, aby sme zbytočne nevytvárali odpad. Dá sa to napríklad opakovaným používaním tej istej sady dekorácií.
„Je vhodné používať prevažne materiály, ktoré sú rozložiteľné – napríklad kyticu z bahniatok alebo zo zlatého dažďa,“ hovorí.
A čo ak sa nám zapáči niečo v lacnom reťazci? „Nevieme žiť asketicky a je v poriadku, keď si chceme urobiť radosť. Mnohí sa tešíme na jar – konečne po dlhej tmavej zime vyjde slnko. Nie je dobré byť na seba extrémne prísny, ale skôr sa pozrieť na veci zo spotrebiteľského hľadiska. Ak si kúpim dekoráciu, aj z lacného obchodu, ale viem, že mi bude slúžiť dlhé roky a bude mi robiť radosť, prečo nie? Čo však nie je ideálne, je každý rok nakupovať nový set a potom ho vyhodiť. To je tá najhoršia možnosť,“ zdôrazňuje Reháková.
Základom veľkonočného stola je, samozrejme, nákup. Ľudia však majú tendenciu zásobiť sa až príliš a potom jedlo končí v koši.
„Je dobré uvedomiť si, že väčšina z nás si dokáže v časoch sviatkov a zatvorených obchodov vystačiť s domácimi zásobami. Mali by sme zvážiť, čo dokážeme skutočne spotrebovať,“ hovorí.
Z praktického hľadiska odporúča zorganizovať si najmä chladničku a mať na očiach produkty, ktoré sa blížia k dátumu spotreby, alebo už nie sú najčerstvejšie.
„Nákupy sú o plánovaní – nechoďte do obchodu impulzívne. Zvážte, či očakávate návštevu alebo nie, a či zvládnete všetko ‚spotrebovať‘,“ radí.
A namiesto pečenia niekoľkých druhov koláčov si radšej objednajte malú škatuľku zákuskov od miestnej cukrárky, ktorú tým aj podporíte. „Niekedy si takto príležitostne a slávnostne zakúpené veci vážime viac. V konečnom dôsledku nás malá škatuľka koláčov môže vyjsť lacnejšie ako obrovský nákup surovín, z ktorých časť nestihneme spracovať,“ dodala.
Zakladateľka Baterkárne spomína aj na recepty starých mám. Tie sú podľa nej najšetrnejšie k životnému prostrediu. Príkladom sú tradičné spôsoby farbenia veľkonočných vajíčok – napríklad pomocou cibuľových šupiek či kapusty. Na farbenie vajíčok sa dá použiť napríklad aj kurkuma.
„Na internete je množstvo tipov aj na rôzne vzory,“ podotkla.
Vajíčka – hoci tie čokoládové v hliníkovom obale – sú súčasťou výslužiek pre kupačov a šibačov. „Všetko však s mierou. Dávajme si pozor, aby sme nenakúpili zásoby zajacov a vajíčok, ktoré budeme míňať do Vianoc. Existuje množstvo lepších alternatív – malé domáce koláčiky, ovocná výživa v ozdobených pohárikoch, cukríky z bezobalových obchodov... Možností je veľa,“ uzatvára.
Na záver pripomína: „Riadiť sa zdravým rozumom, nenakupovať zbytočne veľa, nenechať sa zlákať marketingom – a myslieť na to, že sviatky sú o oddychu, nie o strese a o tlakoch z príprav.“
Budú opäť drahšie. Za najväčšie kresťanské sviatky minú niektorí Slováci aj štvrtinu svojho príjmu. Cenovky totiž menili na všetkých položkách, ktoré si na tradičný stôl zadovážite. Pozrite sa, koľko nás to bude stáť:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo