Slováci sa dočkali prvého zberu jahôd. Na farme chcú oberať až do Mikuláša

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Začali oberať prvé jahody. Skleníky na juhu Slovenska sa sfarbili dočervena a nádherne rozvoniavajú. Kým v Brutoch majú zberači plné ruky práce, jahody pod holým nebom ešte spia.

„Máme tu jahody s hmotnosťou 40 až 45 gramov, pričom priemerná veľkosť na začiatku zberu pri tejto odrode je okolo 38 až 40 gramov,“ vysvetľuje agronóm farmy Daniel Hološko.

„Trochu sme upravili receptúru, vďaka čomu budú jahody ešte sladšie. Tento rok máme oveľa viac slnka ako po minulé sezóny, a práve to prispelo k ich sladkosti,“ hovorí vedúci farmy v Brutoch Peter Kelemen.

„Snažíme sa čo najdlhšie udržiavať nočné teploty okolo ôsmich stupňov Celzia, aby jahody rástli aj počas noci,“ dodáva Hološko.

Prečítajte si tiež:

Zbierať chcú jahody až do Mikuláša

A darí sa im to výborne – len v pondelok (14. 4.) zberači nazbierali tri tony jahôd.

„Ľudia prichádzajú do práce už o pol siedmej ráno. Začíname so zberom, ktorý ukončíme do obeda. Potom sa pracovníci presúvajú do baliarne a okolo štvrtej až piatej popoludní odchádza z farmy kamión plný jahôd,“ približuje denný režim Hološko.

„Dodávateľský reťazec sa snažíme minimalizovať na jeden deň, aby jahody necestovali tak, ako z Grécka, zo Španielska či z Maroka. Tie z tretích krajín putujú týždeň a po takej dobe ich kvalita a čerstvosť výrazne klesá,“ dodáva Kelemen.

Minulý rok farma vyprodukovala 300 ton jahôd. Tento rok by chceli množstvo ešte navýšiť. Zber plánujú nepretržite až do Mikuláša.

„Robíme všetko pre to, aby sme aj tento rok mali všetko pripravené a aby v mikulášskych balíčkoch nechýbali ani naše jahody,“ vysvetľuje Kelemen.

Prečítajte si tiež:

Pod holým nebom začnú prvú úrodu zbierať až koncom mája

Úplne inak to zatiaľ vyzerá pod holým nebom. Vo Dvoroch nad Žitavou očakávajú prvú úrodu až koncom mája.

„Po minulý týždeň prebehnutých mrazoch už vidíme prvé poškodenia. Išlo o úplne prvé kvety, ktoré sa vytvorili. Tie už zamrzli,“ konštatuje ovocinár Milan Broškovič.

Škody sú však minimálne. V posledných rokoch totiž farmári cielene nechávajú jahody v pôde „spať“ dlhšie, práve pre riziko jarných mrazov.

„Nepúšťame k nim vodu, nehnojíme ich a čakáme, kým pominú prvé mrazy, pretože tie bývajú najnebezpečnejšie – ako aj minulý týždeň. Ani helikoptéra by im nepomohla,“ dodáva Broškovič.

Ostáva už len dúfať, že počasie bude milosrdné a samozberači si aj tento rok prídu na svoje.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti