Ak budete mať šťastie, môžete naraziť na kozáky, hríby zrnitohlúbikové alebo dubáky.
Pre skúsených hubárov sa sezóna nikdy nekončí. Aj v zime vyrážajú za obľúbenými hlivami či šupinačkami menlivými. V marci a apríli prichádza čas na gastronomicky vysoko cenené smrčkové huby.
Pre väčšinu hubárov sa však sezóna začína vtedy, keď sa dajú nájsť prvé hríbovité huby, teda také, ktoré majú na spodnej strane klobúka rúrky a nie lupene, píše portál CNN Prima News.
Ak budete mať šťastie, môžete naraziť na kozáky, hríby zrnitohlúbikové alebo dubáky. Kľúčom k úspechu je však vybrať si vhodnú lokalitu.
Keďže v ihličnatých lesoch sa sezóna začína vždy neskôr, hubári majú väčšie šance v listnatých lesoch.
V lesoch všeobecne je momentálne pre nedostatok zrážok pomerne sucho a kľúčové je nájsť miesto s dostatkom vlahy: kaluže, lesné potoky, vlhkosť sa drží aj v lesnej štrbine.
Okrem hríbov zrnitohlúbikových môžu hubári zbierať aj rôzne druhy kozákov, májovky a sporadicky sa objavujú aj dubáky, ktoré sú pokladom v kuchyni, najmä v sušenom stave, keď vynikne ich aróma.
Chuť hríbov zrnitohlúbikových je intenzívne oriešková a podľa mnohých chutia lepšie ako dubáky. Ale pozor, až po tepelnom spracovaní. Táto huba musí byť teda vždy tepelne upravená, rovnako ako ostatné farebné hríby by pri konzumácii v surovom stave mohli spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti.
Hríb zrnitohlúbikový nie je jedovatý, no má jednu nevýhodu. Dosť sa podobá na satanský hríb a je lepšie si ho s ním nepomýliť. Noha „Satana“ má oveľa intenzívnejší odtieň červenej a klobúk je svetlejší.
Otrava hrozí aj z jedlých húb. Tejto téme ako aj prvej pomoci sme sa venovali v Teleráne. Pozrite si archívny príspevok v priloženom videu.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo