Zelená alternatíva kávy je plná antioxidantov a vitamínov. Takto si matchu môžete pripraviť doma

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Nápoj, ktorý niekomu pripomína rozmixovaný špenát, zelený jačmeň či dokonca pleseň. Matcha je však typ zeleného čaju, ktorý sa najčastejšie podáva s mliekom, no kreativite sa medze nekladú.

Matcha pochádza z Japonska, a kým u nás sa stáva trendom až v posledných rokoch, tam ju pijú už celé tisícročie.

Ide o zelený čaj, no pestuje a spracováva sa inou formou. Vďaka tomu je matcha bohatá na antioxidanty a vitamíny.

Na rozdiel od zeleného čaju sa celé vysušené listy pomelú na prášok.

„Konzumujeme vlastne celý list, vstrebávame tak dva až trikrát viac kofeínu ako z obyčajného zeleného čaju, ktorý sa iba vylúhuje,“ vysvetlila majiteľka matcha kaviarne Veronika Tužinčinová.

Dodáva, že ľudia ju zvyknú piť na povzbudenie namiesto kávy: „Obsahuje teín, ten sa lepšie a postupnejšie uvoľňuje do tela.“

Prečítajte si tiež:

O chuti rozhoduje aj voda

Na Slovensku ste kedysi mohli matchu nájsť len v čajovniach. V súčasnosti si ju pokojne objednáte v kaviarni alebo kúpite v prášku na domácu prípravu.

Príprava nie je komplikovaná. „Nepotrebujete veľa vecí. Stačí vám bambusová metlička, naberačka, širšia miska a matcha,“ hovorí Tužinčinová.

Prášok zalejete horúcou vodou, ktorá by nemala presiahnuť teplotu 80 stupňov Celzia. Majiteľka kaviarne odporúča, aby ste ju zalievali balenou vodou.

„Pretože neobsahuje veľa kalcia. Práve voda dokáže ovplyvniť chuť,“ doplnila.

Ak vás chuť oslovila natoľko, že vám nestačia len nápoje, môžete siahnuť aj po dezertoch a sladkostiach. Pridávať ju môžete aj do pečenia: „Pečením sa síce znehodnotia vitamíny a iné látky, ale na chuti to neuberie.“

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Reflex

Dôležité udalosti