Pšenica je najlacnejšia za roky. Zisťovali sme, či zlacnie aj chlieb a pečivo

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Bude chlieb lacnejší? Cena kľúčovej komodity je najnižšia za posledné roky. Svet očakáva dobrú úrodu pšenice a odrazilo sa to aj na burze.

Situácia na poliach je priaznivá. Napriek avizovanému suchu či silným búrkam sa očakáva silná úroda pšenice v Rusku, Nemecku aj Francúzsku.

Z tejto kľúčovej komodity sa vyrába múka, ktorú kupujeme v obchodoch. Len za necelé dva mesiace zlacnela výrazne – takmer o 15 %. Vyhliadky na ďalšie mesiace sú takisto priaznivé.

„Ak by sme zaznamenali zhoršené počasie oproti aktuálnym predpokladom, a teda aj nižšiu produkciu, ceny pšenice by mohli rásť. V súčasnosti sa však očakáva, že pšenice bude dostatok aj tento, aj budúci rok,“ uvádza analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

Prečítajte si tiež:

Farmárov na Slovensku opäť trápi suchá zima

Na burzy vplýva celosvetové dianie. Zamerali sme sa na klesajúci vývoj cien pšenice v posledných rokoch. V lete 2022, po začiatku vojny na Ukrajine, boli ceny rekordné. V roku 2025 – v ére Donalda Trumpa – jeho clá paradoxne ceny stlačili. Pri zdražovaní na pultoch ľudia jednoducho kupujú menej.

A čo úroda na Slovensku? Farmári opäť bojovali so suchou zimou.

„Porasty obilnín sú slabé, nízke. Nemajú dostatočne silnú kondíciu, aby mohli lepšie naštartovať jarný rast. Rovnako ako minulý rok, aj tentoraz máme veľmi negatívne skúsenosti s premnoženou populáciou hraboša poľného,“ uvádza hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Prečítajte si tiež:

Pekár bude rád, ak udrží súčasné ceny

Cena múky už mierne klesá a teraz prichádza základná otázka. Bude chlieb lacnejší?

Jozef Smatana má malú rodinnú pekáreň v centre Hlohovca už 25 rokov. Denne napečie 150 pecňov chleba a viac než štyritisíc rožkov a sladkého pečiva. Rekordne lacnej pšenici sa síce potešil, no vníma to realisticky.

„Otázka je, ako sa to premietne do cien múky a kedy. Vieme, že múka je len určitá časť nákladov spojených s výrobou pekárskych výrobkov,“ vysvetľuje Jozef Smatana, majiteľ pekárne.

„Pozrite sa, tento bochník chleba nevznikol len z múky. Vznikol aj z drahej energie, ľudskej práce a času, ktorý mu museli venovať,“ dodáva pekár.

Hoci cena pšenice klesla, zlacňovať pečivo majiteľ pekárne neplánuje. Bude rád, ak sa mu podarí udržať súčasnú cenu.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti