Ani polievka, ani guláš: Zabudnuté jedlo čipkárov sa vracia

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Čipkárskô je jedlo, o ktorom mnohí doposiaľ ani netušili. V dávnych časoch si ho však varili potulní obchodníci s drobným tovarom.

Nepodobá sa na nič, čo poznáte. Dokonca sa ani nevarí v kotlíku, ale v špeciálnej čipkárskej mašine. V strede má komín, cez ktorí sa kúri. Vo valci okolo sa varí jedlo.

„Nie, nie je to polievka. Je to v podstate jedlo, ktoré pred 200 rokmi čipkári, ktorí boli u nás, chodili po svete a varili si to počas presunu z miesta na miesto,“ povedal zakladateľ súťaže varenia Imrich Kolpák.

Hláčikovci vyhrali súťaž posledné dva ročníky. Zlatý čipkársky hetrik bol na dosah.

Kapitán víťazného družstva v predošlých dvoch rokoch Ľubomír Hláčik tvrdí, že nepoužíva nijaké tajné prísady: „Dávame tam len suroviny, ktoré sú tradičné a asi tým sme vyhrali.“

Prečítajte si tiež:

Čipkárskô nemá žiadny mastný základ. V podstate je to zdravý a naozaj hustý vývar.

„Mäso nesmie byť rozvarené. Nesmú z toho byť zalepené trhance. Zemiaky musia chutiť ako zemiaky. Mrkva ako mrkva. Skrátka aby tam bola taká vyvážená a harmonická chuť jedla,“ opísal predseda poroty Ján Vánik.

Čipkárskô sa pred pár dňami dostalo do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Tak, ako naň nezabudli na Pohroní, možno si ho obľúbia aj inde.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti