Nezvyčajná výstava odhaľuje, čo všetko sa v minulosti považovalo za špecialitu. Niektoré recepty vás prekvapia

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Bobrie chvostíky, pávie mozgy alebo konské mäso. Takéto jedlá boli kedysi úplne bežné.

Výstava O umení kuchárskom návštevníkom približuje, ako sa kedysi ľudia stravovali.

„Už v 16. storočí hovoríme o zdravom stravovaní, hovoríme o bylinkách, o tom, ako ich používať, aké majú benefity. To znamená presne to, k čomu mieri dnešná moderná gastronómia,“ hovorí Nora Gill, riaditeľka CzechTourism Slovensko.

Na výstave sa nachádza aj zmienka o knižke, ktorá bola taká malá, že sa nosila ako prívesok na krku.

„Na výšku má 2,4 centimetra a na šírku 2,2. Má 136 strán a má dovedna 100 receptov. Nosila sa na krku, takže si myslím, že to bol skôr taký doplnok,“ priblížila Gill.

Prečítajte si tiež:

Historické delikatesy

Návštevníci si môžu prečítať aj recepty s pávím mäsom. Jedlo, ktoré dnes považujeme za extrém, bolo kedysi úplne bežné. Hlavne na grófskych a cisárskych dvoroch.

„Podávali sa aj pávie mozočky a jazýčky ako delikatesa. Páva som ešte nerobil, možno by to zaujalo, ale skôr nie,“ konštatoval šéfkuchár Marián Pšak.

Nájdete tam aj recept, ktorého hlavnou prísadou je bobrie mäso.

Expozícia, na ktorej máte možnosť zistiť, či by ste si aj na takéto nezvyčajné delikatesy trúfli, potrvá do konca augusta v priestoroch piešťanskej knižnice.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti