Rastú. Hoci zatiaľ len baranie hlavy a na výnimočnom mieste, je to dobrý signál. Hubári na celom Slovensku na rozbeh tohtoročnej sezóny stále čakajú. V lesoch je sucho, málo vlhkosti a pomerne chladno.
Popri plote svojej záhrady kráča každé ráno veľmi opatrne. Pán Jozef korene baranej hlavy, odborne trúdnika klobúčkovitého, popchal do zeme asi pred desiatimi rokmi. Pozbieral ich z miest, kde ich poškodili pri ťažbe dreva. Odvtedy sa o svoje úlovky nebojí.
Podľa jeho slov urodia každý rok hneď dvakrát.
Celkovo v prvej várke očakáva okolo desať baraních hláv, no a v tej ďalšej rovnaký počet.
Ako s baraními hlavami naloží, má vopred jasné. Je z desiatich súrodencov, a tak by sa malo ujsť každému.
„Brat príde z Bystrice, on dostane asi štyri sklíčka, lebo on mi nosí zavárané čučoriedky aj brusnice,“ hovorí pán Jozef.
Hoci najčastejšie ľudia z baraních hláv varia polievku na koreňovej zelenine, u Kmiťovcov majú iný recept.
„Sušiť nie, len mrazíme. No a do každej slepačej polievky za hrsť a je to iné,“ vraví dôchodca.
Baranie hlavy síce potešia, no to pravé hubárske srdce zaplesá pri úlovkoch z lesa. Minimálne na severovýchode však hubári ešte pár týždňov musia vydržať.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo