Aj také obyčajné jedlo, ako je langoš, môže byť výnimočné a svetové. Petržalský stánok sa s touto obľúbenou lahôdkou dostal tam, k čomu väčšina streetfoodov ani len nepričuchne.
Langoš si mnohí spájame s detstvom. Lahôdka má síce korene v maďarskej kuchyni, no dnes je úplne bežnou súčasťou aj tej slovenskej.
Tomáš, majiteľ stánku v Petržalke, sa langošom venuje od roku 2014. K podnikaniu sa dostal tak trochu náhodou.
„Ja som začal pracovať v takom stánku a neskôr sa vyvinuli veci takým spôsobom, že som tam zostal sám,“ hovorí.
Stánok, ktorý mal pôvodne problém vôbec prežiť, nakoniec zachránil a postupne ho vypiplal až k oceneniu v známom bedekri Gault&Millau.
Pri dobrom langoši záleží na každom detaile – na múke, oleji, čase kysnutia aj teplote, ale aj na jednej tajnej ingrediencii.
„Cesto musí kysnúť samostatne, musíme ho zachladiť. To je taká tajná finta, ktorú máme. Potom ho rozťahujeme. U nás je to tak, že cesto je chlebovejšie, nie je to ten klasický maďarský recept, ale má to tenší stred a je to chrumkavejšie,“ vysvetľuje Tomáš.
Aj keď denne vyrobí kvantum porcií a nie je to jednoduchá robota, miluje ju.
„Pomáha to od všetkých psychických chorôb, lebo je to drobná monotónna práca, neustále opakujúca sa,“ tvrdí majiteľ úspešného stánku.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo