Spočiatku mali problém prežiť. Stánok v Petržalke sa dostal do gastronomického sprievodcu s obyčajnou pochúťkou

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Aj také obyčajné jedlo, ako je langoš, môže byť výnimočné a svetové. Petržalský stánok sa s touto obľúbenou lahôdkou dostal tam, k čomu väčšina streetfoodov ani len nepričuchne.

Langoš si mnohí spájame s detstvom. Lahôdka má síce korene v maďarskej kuchyni, no dnes je úplne bežnou súčasťou aj tej slovenskej.

Tomáš, majiteľ stánku v Petržalke, sa langošom venuje od roku 2014. K podnikaniu sa dostal tak trochu náhodou.

„Ja som začal pracovať v takom stánku a neskôr sa vyvinuli veci takým spôsobom, že som tam zostal sám,“ hovorí.

Stánok, ktorý mal pôvodne problém vôbec prežiť, nakoniec zachránil a postupne ho vypiplal až k oceneniu v známom bedekri Gault&Millau.

Prečítajte si tiež:

Tajná finta

Pri dobrom langoši záleží na každom detaile – na múke, oleji, čase kysnutia aj teplote, ale aj na jednej tajnej ingrediencii.

„Cesto musí kysnúť samostatne, musíme ho zachladiť. To je taká tajná finta, ktorú máme. Potom ho rozťahujeme. U nás je to tak, že cesto je chlebovejšie, nie je to ten klasický maďarský recept, ale má to tenší stred a je to chrumkavejšie,“ vysvetľuje Tomáš.

Aj keď denne vyrobí kvantum porcií a nie je to jednoduchá robota, miluje ju.

„Pomáha to od všetkých psychických chorôb, lebo je to drobná monotónna práca, neustále opakujúca sa,“ tvrdí majiteľ úspešného stánku.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti