Čierne ríbezle sú vitamínovou bombou. Odborníčka vysvetľuje, prečo ich zaradiť do jedálnička

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Hoci si čierne ríbezle mnohí spájajú najmä s detstvom či domácimi džemami, ich výživová hodnota ich predurčuje stať sa stálicou zdravého jedálnička.

Sú malé, nenápadné a často podceňované. Čierne ríbezle obsahujú až trikrát viac vitamínu C než pomaranče. Spolu s plodmi ako šípky či rakytník patria medzi top prírodné zdroje tohto dôležitého vitamínu. 

„Vitamín C posilňuje imunitu, podporuje vstrebávanie železa, pomáha pri tvorbe kolagénu a pôsobí ako silný antioxidant,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Janka Trebulová.

Okrem vitamínu C obsahujú čierne ríbezle aj vitamín E, vlákninu, minerály a najmä antokyány – tmavé rastlinné farbivá, ktoré majú protizápalové a protirakovinové účinky. Tieto látky prispievajú k zdravšej pokožke, lepšiemu zraku a pružnosti ciev. „Sú výborné aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom či cholesterolom,“ dodáva odborníčka.

Hoci majú čierne ríbezle trpkejšiu chuť ako ich červené príbuzné, výživovo ich výrazne prevyšujú. Konzumovať ich môžeme nielen čerstvé, ale aj ako súčasť smoothie, štiav, mrazených zmesí či domácich džemov.

Prečítajte si tiež:

Kto by ich mal jesť

Tieto drobné bobule sú vhodné pre všetky vekové kategórie. „Odporúčam ich deťom od jedného roka, dospelým, seniorom aj tehotným ženám,“ hovorí Trebulová. Denná dávka 50 až 100 gramov stačí na pokrytie dennej potreby vitamínu C. Dôležité však je neprevariť ich – tepelná úprava nad 60 °C totiž degraduje vitamín C.

Ak vám vadí kyslastá chuť, čierne ríbezle môžete zmiešať s iným ovocím – napríklad jablkami, hruškami alebo banánmi. „Odporúčam tiež pridať ich do ovsených vločiek, tvarohu či jogurtu. Takto si zachovajú účinné látky a zároveň budú lepšie chutiť,“ radí poradkyňa.

Na rozdiel od červených ríbezlí, ktoré majú viac pektínov a hodia sa najmä do želé a džemov, čierne majú širší zdravotný benefit. V období zvýšenej chorobnosti ich možno konzumovať aj vo forme domácej šťavy alebo sirupu. Stačí vedieť, ako na to.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti