Laboratórne výsledky preukázali výskyt prípadov Q horúčky v obci Ráztočno.
Informovala o tom Slovenská akadémia vied (SAV) na základe analýzy Národného referenčného centra (NRC) pre surveillance a laboratórnu diagnostiku rickettsióz.
Zástupcovia NRC a Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV, na ktorom NRC pôsobí, vysvetlili, že Q horúčka je ochorenie spôsobené baktériou Coxiella burnetii.
Patogén sa pritom šíri najmä prostredníctvom kontaktu s infikovanými zvieratami, predovšetkým prežúvavcami, ako sú kozy a ovce, a ich produktmi.
„Baktéria je mimoriadne odolná v životnom prostredí a môže sa šíriť vzduchom, pričom infekčné častice sa dokážu preniesť vetrom do vzdialenosti dva kilometre a viac, čo následne môže viesť k ochoreniu bez zjavného kontaktu so zvieratami,“ upozornila Eva Špitálska z NRC. Dodala, že prenos z človeka na človeka je veľmi zriedkavý.
„NRC apeluje na obyvateľov, farmárov a pracovníkov v kontakte so zvieratami, aby prijali preventívne opatrenia vrátane dôslednej hygieny a konzumácie iba pasterizovaných mliečnych výrobkov,“ zdôraznila Špitálska.
V Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach hospitalizovali na konci júla viacerých pacientov s nejasným pôvodom zápalu pľúc. Všetci pacienti majú väzby na obec Ráztočno.
Ako sme informovali v predchádzajúcich reportážach, tak chorých začalo pribúdať aj v nemocnici v Bojniciach.
Skúmali sa vzorky či zisťovali kontakty. Nakazení totiž boli v obci Ráztočno pri Handlovej.
„Bola to veľmi zaujímavá práca, keďže sa dlho nepodarilo zistiť pôvodcu ochorenia. Pracovalo na tom niekoľko ľudí a niekoľko laboratórií,“ uviedla riaditeľka RÚVZ Prievidza Zuzana Tornócziová.
Nakoniec sa zistilo, že ochorenie pochádza od zvierat. Sú to najmä kravy, ovce či kozy. Hovorí sa mu aj Q horúčka. Podľa hygienikov sa ochorenie zvyčajne neprenáša z človeka na človeka, len vo výnimočných prípadoch.
„Cesta prenosu zo zvieraťa na človeka je vzdušnou cestou. To znamená, že dobytok sa pasie niekde na pasienku, výlučky sa dostanú do pôdy, naviažu sa na prachové častice, ktoré sa zvíria a zanášajú sa vzduchom. Baktéria sa môže zanášať vzduchom aj niekoľko kilometrov,“ vysvetlila Tornócziová.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo