Zo zahraničia k nám postupne prichádza novinka.
Všetci to poznáme. K stolu príde čašník, položí pred nás účet a v hlave začíname prepočítavať, koľko necháme prepitného. Všetko toto zásadne zmenili bezhotovostné platby a známa hláška o drobných akosi prestala dávať zmysel.
Zo zahraničia k nám postupne prichádza novinka – terminál, ktorý ešte pred zaplatením ukáže aj možnosť nechať prepitné.
„Človek si môže vybrať možnosť nechať prepitné percentuálne. Ukazuje päť, desať, pätnásť percent, alebo aj inú možnosť,“ vysvetľuje čašník Denis.
V ďalšej prevádzke takýto systém plánujú zaviesť. Dôvod je jednoduchý – pri platbe kartou nechávajú ľudia rádovo nižšie prepitné, než boli zvyknutí pri hotovostnej platbe.
„Čo vidíme za terminál, tringelty sú priemerne na úrovni troch až štyroch percent. To sú úplne zanedbateľné čísla,“ hovorí majiteľ reštaurácie Andrej Gogola.
Vedecké štúdie ukazujú, že keď nám terminál ponúkne predvolené percentá, väčšina z nás si vyberie jednu z možností. Ak to podnikatelia s percentami nepreženú, prepitné naozaj stúpne.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo