„Európanom by mali zakázať cestovať, kým sa nenaučia správať slušne.“ Američania sa hnevajú na turistov

„Európanom by mali zakázať cestovať, kým sa nenaučia správať slušne.“ Američania sa hnevajú na turistov
Freepik

Čašníčka z New Yorku navrhla zákaz cestovania pre Európanov. Dôvod? Dali len 10 % sprepitné.

V Spojených štátoch sa s tým stretnete všade – v reštauráciách, kaviarňach, fastfoodových reťazcoch či dokonca v obchodoch. Pri platení sa na tablete alebo lístku objaví formulka žiadajúca zákazníka o tip, teda sprepitné.

V obchodoch a fastfoodoch sa to dá obísť stlačením možnosti „žiadne“ alebo zvolením nižšieho percenta, no zákazník tým riskuje nepríjemné pohľady od obsluhy. V reštauráciách to však také jednoduché nie je – očakáva sa sprepitné vo výške 20 %, a niektoré podniky si ho dokonca automaticky pripočítavajú k účtu.

Iné reštaurácie zas nechávajú rozhodnutie na zákazníkoch v nádeji, že dajú ešte viac než 20 %. Keď je však suma nižšia, nasleduje nevôľa.

Dôkazom je aj výstup newyorskej čašníčky Madison Tayt, ktorá sa na dnes už zmazanom účte na sociálnej sieti posťažovala, že „niekedy nenávidí Európanov“.

Nahnevala ju skupinka turistov zo Španielska, ktorí jej pri účte vo výške takmer 700 dolárov nechali sprepitné len 70 dolárov – teda 10 %, uvádza The Times.

„Musíme Európanom zakázať sem cestovať, kým sa nenaučia, ako sa správať,“ dodala. „Môj manažér sa ich dokonca pýtal na spokojnosť so službami – boli nadšení. Vysvetlil im, že bežné sprepitné je 20 %, oni povedali ‚OK‘ a odišli,“ napísala Tayt.

Prečítajte si tiež:

Bez tringeltov by v USA nemali začo žiť 

Jej príspevok vyvolal vlnu diskusií aj kritiky – najmä od Európanov, ktorí jej odkazovali, že by sa mala hnevať skôr na svojich zamestnávateľov, ktorí ju zle platia, než na zákazníkov.

V Španielsku je totiž zvykom dávať sprepitné len v prípade veľkej spokojnosti – a aj to v symbolickej výške. Podobne je na tom aj zvyšok starého kontinentu, kde je sprepitné skôr symbolický akt slušnosti, ak nerátame niektoré turistické pasce, kde si tiež sami napíšu výšku tringeltu. 

Naopak, v Spojených štátoch zamestnanci v gastronómii často doslova žijú zo sprepitného, pretože dostávajú len minimálnu mzdu. Tá federálna je momentálne 7,25 USD (cca 6,60 eura).

Prečítajte si tiež:

Inflácia sprepitného 

V poslednom období sa navyše očakávané sumy sprepitného zvyšujú. Na displejoch tabletov sa bežne objavujú možnosti od 20 % až po 30 %. Tento trend dostal pomenovanie „inflácia sprepitného“.

Profesor marketingu Sean Jung z Bostonskej univerzity pre Die Welt vysvetlil, že za tým stoja dva hlavné dôvody:

„Po prvé, počas pandémie COVID-19 boli zákazníci ochotní dávať sprepitné aj pracovníkom, ktorí v skutočnosti neposkytovali žiadnu službu,“ uviedol Jung. Príkladom sú samoobslužné pokladnice, ktoré napriek absencii živého kontaktu tiež žiadajú sprepitné.

Ľudia však v tom čase chceli podporiť podniky, ktoré čelili ekonomickým problémom, a preto ochotne dávali viac. Podľa Junga to viedlo k tomu, že sa prepitné stalo akousi normou.

Prečítajte si tiež:

„Po druhé, mnohí bývalí zamestnanci sa po pandémii odmietli vrátiť do sektora služieb pre nízke mzdy,“ dodal. To donútilo podniky hľadať spôsoby, ako zvýšiť mzdy bez zvyšovania cien alebo výdavkov – a riešením sa stalo práve sprepitné.

Dnes dokonca aj mnohí Američania priznávajú, že neustále sprepitné je pre nich záťažou.

Dobrou správou však je, že v Spojených štátoch ešte stále existujú miesta, kde sa dá dobre a lacno najesť. Typickým príkladom sú bufetové reštaurácie, kde človek zaplatí vstupné (v priemere 15–20 dolárov), plus nápoj, a môže sa najesť do sýtosti. Jediné, čo sa od neho očakáva, je zanechanie aspoň jedného dolára ako poďakovania pre personál.

Trump avizoval 30 % clá pre Európsku úniu, čo to znamená pre Slovensko sa dozviete v reportáži:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme USA

Dôležité udalosti