Nie je to už mušt, no ešte to nie je ani víno. Začína sa sezóna burčiaku – obľúbeného nápoja vinobraní. Vinári radia, ako si vybrať ten pravý. Lebo nie každý burčiak je taký, ako sa tvári.
Burčiak poznáme hlavne u nás, v Česku a Maďarsku. Je už akousi súčasťou vinobrania a oberačkových slávností.
„Najpopulárnejšia odroda na burčiak je iršai oliver. Je krásny a voňavý. Tento rok mal 20 gramov cukru a necelých 7 gramov kyseliny. Bude to ľahučké vínko,“ uviedol vinár z Levíc Marcel Mäsiar.
Podľa vinára z Levíc má kvalitný burčiak voňať po hrozne, mať svetložltú farbu a trochu kalu vo fľaši – to je znak pravého kvasenia. Naozaj kvalitný burčiak by mal mať okolo päť až sedem percent alkoholu.
„Obsahuje predovšetkým vitamíny skupiny B – B1, B2, B6, niekedy dokonca aj B12. Celé spektrum vitamínov a stopových prvkov,“ povedal všeobecný lekár Marek Foldesi.
Pozor by si však mali dávať diabetici. Lákavý sladký nápoj im môže viac uškodiť ako prospieť.
„Keďže je to burčiak, je z hrozna, kde je glukóza. Burčiak vie dosť výrazne zvýšiť cukor,“ upozornil Foldesi.
„Jednoduchý cukor sa mení na alkohol. Tá kalorická hodnota zostáva plus-mínus rovnaká, treba si to sledovať a počítať,“ dodal Mäsiar.
Najlepšie je burčiak skladovať v chlade a vrchnák nedoťahovať, aby mohol unikať oxid uhličitý.
„Tá fermentácia neustále prebieha, tak aby nedošlo k neočakávanému výbuchu,“ vysvetlil vinár.
Počas kvasenia treba dávať pozor najmä v nevetranej pivnici, lebo sa uvoľňuje veľké množstvo oxidu uhličitého, ktorý ako plyn bez zápachu môže byť veľmi nebezpečný.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo