Prichádza sezóna burčiaku. Vinári radia, ako nájdeme tie najlepšie

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Nie je to už mušt, no ešte to nie je ani víno. Začína sa sezóna burčiaku – obľúbeného nápoja vinobraní. Vinári radia, ako si vybrať ten pravý. Lebo nie každý burčiak je taký, ako sa tvári.

Burčiak poznáme hlavne u nás, v Česku a Maďarsku. Je už akousi súčasťou vinobrania a oberačkových slávností.

„Najpopulárnejšia odroda na burčiak je iršai oliver. Je krásny a voňavý. Tento rok mal 20 gramov cukru a necelých 7 gramov kyseliny. Bude to ľahučké vínko,“ uviedol vinár z Levíc Marcel Mäsiar.

Podľa vinára z Levíc má kvalitný burčiak voňať po hrozne, mať svetložltú farbu a trochu kalu vo fľaši – to je znak pravého kvasenia. Naozaj kvalitný burčiak by mal mať okolo päť až sedem percent alkoholu.

„Obsahuje predovšetkým vitamíny skupiny B – B1, B2, B6, niekedy dokonca aj B12. Celé spektrum vitamínov a stopových prvkov,“ povedal všeobecný lekár Marek Foldesi.

Prečítajte si tiež:

Diabetici by mali byť opatrní

Pozor by si však mali dávať diabetici. Lákavý sladký nápoj im môže viac uškodiť ako prospieť.

„Keďže je to burčiak, je z hrozna, kde je glukóza. Burčiak vie dosť výrazne zvýšiť cukor,“ upozornil Foldesi.

„Jednoduchý cukor sa mení na alkohol. Tá kalorická hodnota zostáva plus-mínus rovnaká, treba si to sledovať a počítať,“ dodal Mäsiar.

Najlepšie je burčiak skladovať v chlade a vrchnák nedoťahovať, aby mohol unikať oxid uhličitý.

„Tá fermentácia neustále prebieha, tak aby nedošlo k neočakávanému výbuchu,“ vysvetlil vinár.

Počas kvasenia treba dávať pozor najmä v nevetranej pivnici, lebo sa uvoľňuje veľké množstvo oxidu uhličitého, ktorý ako plyn bez zápachu môže byť veľmi nebezpečný.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti