Zubný kaz je najrozšírenejším neprenosným ochorením. Odborníci radia, ako na čo najúčinnejšiu prevenciu

Zubár. Ilustračná snímka.
Zubár. Ilustračná snímka. Zdroj: Profimedia

Návštevy zubára môžu vyjsť poriadne draho. Správna prevencia vám teda ušetrí nielen zdravie, ale aj peniaze.

Na 12. septembra pripadá Európsky deň ústneho zdravia. Preto Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZSR) každoročne pripomína význam pravidelnej starostlivosti o chrup, dôležitosť prevencie a informuje o správnych návykoch, ktoré pomáhajú predchádzať zubnému kazu a ďalším ochoreniam ústnej dutiny.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že i keď sa dá ochoreniam ústnej dutiny do značnej miery predísť, pre mnohé krajiny predstavujú veľkú zdravotnú záťaž.

„Spôsobujú bolesť, nepohodlie, znetvorenie a dokonca aj smrť,“ píše WHO. Podľa odhadov organizácie tieto ochorenia celosvetovo postihujú takmer 3,7 miliardy ľudí.

Podľa ročného výkazu Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) slovenské ambulancie zubného lekárstva v roku 2023 evidovali 5 219 968 pacientov. Najviac výkonov sa týkalo liečenia mäkkých tkanív, druhým najčastejším problémom boli zubné kazy.

Prečítajte si tiež:

Základné zásady účinnej prevencie 

Zubný kaz je najrozšírenejším neprenosným ochorením. ÚVZSR pripomína, že aby bola prevencia efektívna, je potrebné dodržiavať niekoľko základných zásad:

  • Strava s obmedzením cukrov
  • Správna ústna hygiena
  • Aplikácia fluoridov na čistý zubný povrch
  • Pravidelné preventívne prehliadky u zubného lekára, ideálne raz za pol roka

Čo sa týka výživy, príjem nadmerného množstva cukru, vrátane prirodzene vyskytujúceho sa v mede a ovocných či zeleninových džúsoch, je najčastejším rizikovým faktorom.

„Obmedzenie príjmu voľných cukrov na menej ako desať percent celkového energetického príjmu, ideálne na menej ako päť percent, minimalizuje riziko zubného kazu počas celého života,“ uvádza sa v správe.

Prečítajte si tiež:

Ústa si po umytí pastou nevyplachujte 

Medzi potraviny, ktoré podporujú vznik zubného kazu, ÚVZSR zaradil:

  • Sladené sýtené nápoje
  • Sladkosti, cukrovinky
  • Koláče a keksy
  • Buchty, zákusky a ovocné koláče
  • Pudingy a bábovky
  • Stolový cukor
  • Raňajkové cereálie
  • Džem, lekvár a med
  • Zmrzliny a sorbety
  • Ovocie v sirupe alebo konzervované v sladkej šťave
  • Ovocné džúsy, sladené mliečne nápoje
  • Sušené ovocie
  • Sirupy a sladké omáčky
  • Odborníci tiež odporúčajú, aby sa s ústnou hygienou začalo hneď po prerezaní prvého mliečneho zuba

Po čistení zubov je potrebné zubnú pastu vypľuť, no ústa nevyplachovať, aby mohli fluoridy pôsobiť efektívnejšie. To však neplatí pre deti v predškolskom veku.  

Zubnú kefku je vhodné meniť každé tri mesiace alebo po infekčnom ochorení, nemali by ste tiež zabúdať na dočisťovanie medzizubných priestorov.

Zuby si treba čistiť odmala. Budúci zubári prišli deťom ukázať, že zdravý úsmev nie je iba o pekných zuboch, ale aj o správnej starostlivosti: 

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti