Ľudia nosia sudy plné kvasu a kotly sa nezastavia.
Čerešne slabo, zmizli aj marhule, no svoj veľký návrat zažívajú hrušky. Slovenské pálenice, ktoré sa na začiatku sezóny trápili s mizernou úrodou, teraz nestíhajú páliť.
Hrušiek sa vraj v mnohých záhradách urodilo veľa. V pálenici pri Nitre sa opäť pracuje naplno. Ľudia nosia sudy plné hruškového kvasu a kotly sa nezastavia.
„Marhule vymrzli, čerešne sa ťažko zbierajú, tak sme momentálne mali hrušky,“ povedal Miroslav Zelenický.
Dokonca tento rok je vraj hrušiek v záhradách viac ako jabĺk.
„Čo sa týka záhradiek, je možné, že suchá v období opeľovania kvetov aj následného rastu, spôsobili to, že hrušky, ktoré sú väčšie, staršie, na nich plody zostali,“ vysvetlil Ján Mezei z Ústavu záhradníctva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.
„Tento rok je strašne veľa hrušiek, čo nám hovoria, už sa objednávajú aj na november, december, čo už máme kvázi spolovice zaplnené termínmi slivky, takže aj sliviek vyzerá byť veľa,“ hovorí páleničiar Tibor Holota.
Po minulé roky v páleniciach vraj toľko hrušiek nemali. Na hruškový kvas si mnohí sami doma netrúfajú. Ľahko sa pokazí.
„Hruškový je v tomto špeciálny, to je fakt hnusoba. Treba ho naozaj extrémne sledovať,“ tvrdí ovocinár Martin Marcinčin.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo