Obľúbené mäso na tanieri môže byť tichý zabijak. Štúdie varujú pred rakovinou aj cukrovkou.
Mäso je zdrojom bielkovín a zároveň obľúbenou pochúťkou Slovákov, ktorá tvorí dôležitú súčasť ich stravy. Vedci však upozorňujú, že ľudia by mali byť opatrnejší pri výbere mäsa, spôsobe jeho spracovania a pri konzumácii produktov z neho.
Reč je najmä o priemyselne spracovanom mäse a červenom mäse. Prvé menované zaradila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), súčasť Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), medzi karcinogény prvej skupiny – teda do rovnakej kategórie ako azbest či cigarety, pripomína Medomet.
Červené mäso bolo zaradené do skupiny 2A, ako pravdepodobne karcinogénne pre ľudí. Pri ňom je však rozhodujúce množstvo, ktoré konzumujeme, a spôsob jeho úpravy – najškodlivejšie je grilované či vyprážané. Experti odporúčajú podávať ho dusené alebo varené a jeho konzumáciu obmedziť na približne 500 gramov týždenne.
Pri priemyselne spracovanom mäse už škodí aj malé množstvo. Nedávna štúdia britských vedcov z Cambridge ukázala, že 50 gramov priemyselne spracovaného mäsa denne (asi pár plátkov šunky) zvyšuje riziko cukrovky 2. typu o 15 %. Medzi priemyselne spracované mäso patrí slanina, saláma, párky, klobásy a iné údeniny.
Štúdia, do ktorej sa zapojilo 2 milióny ľudí po celom svete, ukázala, že pri konzumácii 100 gramov červeného mäsa, ktoré nie je priemyselne spracované, riziko cukrovky klesá na 10 %, pri hydine dokonca na 8 %.
Ďalšia štúdia z tohto roka potvrdila výsledky predchádzajúcich výskumov: priemyselne spracované mäso je spojené so zvýšeným rizikom rakoviny tráviaceho traktu, konkrétne rakoviny hrubého čreva o 13 %, rakoviny konečníka o 17 % a celkového kolorektálneho karcinómu o 21 %.
Problém však nie je len pri spracovanom mäse, ale aj priemyselne spracovaných potravinách ako celku – vrátane sladkostí, hotových jedál, údenín či alkoholu. Tie sú spojené s vyššou úmrtnosťou a vyšším rizikom úmrtia na ochorenia obehovej sústavy, cerebrovaskulárne ochorenia, ischemickú chorobu srdca, choroby tráviaceho traktu a Parkinsonovu chorobu.
Vedci preto odporúčajú priemyselne spracované potraviny buď úplne vynechať, alebo ich konzumáciu výrazne obmedziť, a nahradiť ich zdravšími alternatívami, ako sú zelenina, ovocie, orechy, chudé mäso či morské plody.
Za kvalitné mäso by si zákazníci museli priplatiť, viac sa dozviete v reportáži:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo