Na Slovensku platí, že mladé vína sa môžu začať predávať od prvého novembrového pondelka.
Vinárska tradícia vraví, že mladé víno je ako samotná mladosť – svieže a plné života. Také by malo byť aj tohtoročné. Patrón vinohradníkov - svätý Urban - vraj odviedol skvelú prácu.
„Počasie bolo ideálne celú sezónu. Kyselinky, cukornatosť aj PH je ideálna. Neboli choroby, v podstate ideálne podmienky,“ hodnotí vinár Norbert Miko.
„Bude to svieže, harmonické víno. Dlhotrvácne vína budú minimálne tie biele,“ dodal vinár Tibor Hradecsný.
„Naozaj všetky sme obrali vo veľmi dobrom stave, bobule boli zdravé, dokonca frankovku sme oberali len minulý týždeň, takže vinári, ktorí chcú urobiť aj slamové vína, majú úplne kvalitný materiál na to, aby to urobili,“ hovorí Miko.
Ako sa vraví – sto ľudí, sto chutí. Väčšina konzumentov však stále uprednostňuje biele vína.
„Asi je to tým, že sme trošku na severnejšej strane zemegule a máme tu také sviežejšie, možno lepšie biele vína ako na juhu,“ nazdáva sa Hradecsný.
Na Slovensku platí, že mladé vína sa môžu začať predávať od prvého novembrového pondelka.
Je tu čas husacích hodov, tak sme sa vinárov pýtali, aké víno sa hodí k pečenej husacine.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo