Kontrolujte si výplatné pásky. Stravné sa od 1. decembra zvýšilo.
Daňový odborník Jozef Mihál ešte v októbri upozornil, že maximálny možný príspevok zamestnávateľa na teplé jedlo alebo gastrolístok je 5,12 eura, k tomu sa ešte poskytuje príspevok zo sociálneho fondu.
Najnižšia možná hodnota gastrolístka tak je 6,98 eura. Suma sa tak zvýšila o 38 centov.
„Finančný príspevok na stravovanie poskytovaný zamestnávateľom je najmenej 3,84 eura a najviac 5,12 eura, k tomu sa ešte poskytuje príspevok zo sociálneho fondu,“ uviedol Mihál.
Zvýšenie sumy stravného pre pracovné cesty vplýva aj na príspevok na jedlo, ktorý dostávajú zamestnanci od svojho zamestnávateľa v podobe stravných lístkov, na kartu alebo priamo na bankový účet.
Zamestnávateľ musí prispievať zamestnancovi na jedlo najmenej 55 percent minimálnej hodnoty stravného lístka a najviac 55 percenta stravného, ktoré sa poskytuje pri pracovnej ceste.
Pre zamestnancov, ktorí sú na pracovnej ceste päť až 12 hodín, ide o nárast o 50 centov na 9,30 eura.
V prípade 12 až 18 hodín je zvýšenie o 70 centov z 13,10 na 13,80 eura.
Pri pracovnej ceste nad 18 hodín predstavuje nárast o vyše jedného eura z 19,50 eura na 20,60 eura.
Naposledy sa stravné zvyšovalo v apríli tohto roka. Ceny jedál sa však podľa údajov Štatistického úradu SR zvýšili od januára do septembra tohto roka o 5,3 percenta.
O zvyšovaní stravného od decembra sme vás informovali už v októbri:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo