Pre vírus slintačky a krívačky aj africký mor ošípaných naďalej platia mimoriadne núdzové opatrenia.
Zdá sa, že výskyt afrického moru ošípaných na farme na juhu Slovenska bude vplývať na ceny mäsa, hoci nekupujeme v obchodoch len mäso slovenského pôvodu.
Je preto relevantné sledovať ceny na veľkých burzách. Na tej nemeckej posledné týždne ceny narástli z 1,7 eura na dve eurá za kilogram. Ide teda o zdraženie približne o 16 percent, čo už nie je zanedbateľné. Burza, samozrejme, reflektuje mnoho faktorov a šírenie infekčných ochorení je jedným z nich.
„Výskyt afrického moru ošípaných vo veľkochove spôsobí nedostatok živých ošípaných pre potreby bitúnkov. Z tohto dôvodu predpokladáme nárast cien bravčového mäsa slovenského pôvodu,“ uviedla Eva Forrai, riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Na Slovensku vychováme každý rok na veľkých farmách približne 400-tisíc prasiat. Na zasiahnutej farme v Dolných Semerovciach musia utratiť viac ako 18-tisíc kusov, čo je päť percent z celkovej produkcie. Ďalšia infekcia by bola pohromou. Slováci si však môžu byť istí, že v obchodoch kúpia len nezávadné mäso.
„Kontinuálne platia naďalej všetky mimoriadne nariadenia, ktoré sa týkajú aj kontroly a testovania vzoriek mäsa. Spotrebiteľ sa nemá čoho obávať, pokiaľ kupuje slovenské bravčové mäso. Je naďalej stopercentne bezpečné,“ ubezpečuje Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Hlavným zdrojom nebezpečného vírusu sú diviaky. Podľa veterinárov preto teraz zohrávajú dôležitú úlohu poľovníci.
Odkedy sa v roku 2019 objavil mor ošípaných na východe Slovenska, zaviedli sa určité opatrenia. Poľovnícke združenia odoberajú vzorku každému jednému odlovenému alebo uhynutému diviakovi a posielajú ich na veterinu.
Po rokoch sa ohnisko presunulo na západ. Odborníci pritom po celý čas jednoznačne odporúčajú odstrel a v maximálnej miere znižovať stavy diviakov, bez ohľadu na vek a na pohlavie.
„Poľovníci zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri eradikácii moru, pretože prenášačom, zdrojom na Slovensku je vždy diviak,“ uviedol bývalý riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.
Štátna veterina odkazuje chovateľom a farmárom, aby urobili všetko pre to, aby sa vírus nedostal k ich hospodárskym zvieratám. Potom treba celý chov zlikvidovať.
„Práve v oblasti južného Slovenska prebiehala takzvaná epidemiologická fáza ochorenia u diviačej zveri. To znamená, že vírus tam prišiel a nachádzame tam aj hromadné úhyny. Je tam určitá vírusová nálož. To následne predstavuje riziko pre domáce chovy, v týchto oblastiach je ich koncentrácia neporovnateľne vyššia ako na strednom či na východnom Slovensku,“ vysvetlil riaditeľ ŠVPS Martin Chudý.
Diviak prejde počas ruje aj 300 kilometrov, teda aj naprieč okresmi. Ak je pozitívny, nákazu môže zavliecť všade tam, kadiaľ prechádza.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo