Obchodné reťazce hlásia, že ako prvé ide na odbyt to, čo je lacné, nezriedka s pôvodom mimo Európskej únie.
Kuracie prsia po 14 eur za kilo, celé kurča po 9 eur za kilo. To sú ceny mäsa z bio chovu. Sú približne 2,5-krát vyššie ako v bežných supermarketoch napojených na veľkochovy.
Toľko by sme platili, ak by sme išli len po kvalite. Na to je väčšina Slovákov však príliš chudobná.
„Slovenský spotrebiteľ je špeciálne pri mäse extrémne zameraný na cenu,“ tvrdí Martin Krajčovič, šéf Asociácie moderného obchodu.
Hypermarkety a supermarkety predajú dve tretiny mäsa v akcii. Hydinári tvrdia, že mäso sa k nám dostáva už aj z krajín, kde euronormy a eurosmernice neplatia.
„Veľké množstvo takéhoto mäsa končí v obchodoch alebo v stravovacích zariadeniach a školstvom stravovaní. Považujeme za potrebné riešiť problematiku dovozu hydinového mäsa z tretích krajín, ktoré nespĺňa podmienky Európskej únie,“ uviedol Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.
Krajčovič však argumentuje, že každé mäso, ktoré sa predáva, prešlo veterinárnou kontrolou a je bezpečné pre spotrebiteľov.
Podľa predajcov stačí iba 10-centový rozdiel na kilograme a ako prvé vypredajú dovezené kurčatá.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo