Tohtoročná repa má vyššiu kvalitu, prialo jej počasie. Pred Vianocami sa ľudia boja zdražovania cukru. Ako sa bude vyvíjať jeho cena?
Cukrovarnícka kampaň je už pár dní v plnom prúde. Gazdinky pred blížiacimi sa sviatkami zaujíma, či bude cukru dostatok a koľko bude stáť. Jeho cena si dlhodobo drží štandard.
„Cukrová repa sa vyberá už niekoľko dní z plochy s rozlohou približne 19-tisíc hektárov,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
„Každý deň spracujeme približne 250 kamiónov. To znamená, že každých štyri až päť minút vysypeme jeden kamión do výroby. Spracujeme ho, umyjeme a premeníme na cukor,“ uviedol riaditeľ závodu Považský cukor Tomáš Adámek.
Na rozdiel od minulého roku, keď horúčavy a sucho poškodili úrodu, bol tohtoročný júl mierny a daždivý.
„Kvalita repy je teraz oveľa, oveľa vyššia,“ upresňuje predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.
„V tomto roku počasie repe prialo, pretože úroda by mohla byť mierne nadpriemerná,“ potvrdzuje hovorkyňa SPPK Holéciová.
Paradoxne, minulý rok v lete dramaticky klesla u nás cena cukru, čo výrobcovia neprivítali. Rásť začala až koncom júna. Cukru je však stále v skladoch dostatok.
„Od momentu, odkedy to nasypeme do prijímacieho bodu, trvá osem až desať hodín, kým sa to dostane na druhú stranu vo forme cukru,“ opisuje Adámek.
„Raz sa vyrobí viac a raz menej, ale v podstate aj tento rok by sme sa mali priblížiť spotrebe. Dá sa teda povedať, že sebestačnosť Slovenska bude zabezpečená,“ povedal Abelovič.
Repy je dostatok a cukor na pultoch predajní chýbať nebude. Dokonca ani v tomto kalendárnom roku nezdražie.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo