Slovensko má jednu z najvyšších inflácií v eurozóne a potraviny patria medzi položky, ktoré zdraželi najviac. Od roku 2019 stúpli ich ceny takmer o polovicu – po Pobaltí najviac v celej eurozóne.
Podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša, s ktorým sme sa zhovárali na TN live, za rastom cien stoja aj domáce faktory, ako sú zvyšovanie daní, nízka produktivita a dlhodobé podinvestovanie potravinárskeho sektora.
„Potraviny lacnejšie asi nebudú. Úspechom bude, ak ich ceny porastú pomalším tempom a zdražovanie nebude mať taký charakter, že by dlhodobo predbiehalo rast našich príjmov. To je ten najlepší, pozitívny scenár, ku ktorému by sme sa radi dopracovali – aby nielen potravinová, ale aj celková inflácia rástla pomalšie než naše príjmy,“ povedal odborník.
Najrýchlejšie zdražuje mäso, najmä hydina, no rast cien pociťujú Slováci pri každom nákupe.
Aj najoptimistickejší scenár tak znamená, že ceny potravín budú rásť – len dúfajme, že pomalšie než naše platy.
Celý rozhovor s odborníkom si môžete pozrieť tu:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo