Cenu masla sleduje každý deň aj majiteľ cukrárne z Nových Zámkov. Nižšia cena ho teší, no priznáva, že to nestačí. Rozdiel oproti minulému roku je podľa neho značný, no po zrátaní ostatných nákladov zákazník aj tak neušetrí.
Vyučený cukrár Patrik Karvai je majiteľom cukrárne v Nových Zámkoch už 13 rokov. Začínal v nej ako zamestnanec.
„Robil som vzadu a potom ma to až tak nebavilo, tak som išiel dopredu robiť s ľuďmi a teraz už robím všetko. Chvalabohu, denne máme okolo 35 až 40 druhov zákuskov,“ uviedol.
No a na tie potrebujú aj dostatok masla. „Za jeden mesiac okolo 300 kilogramov,“ spresnil Karvai.
Patrik preto poctivo sleduje, kde a kedy vie kúpiť maslo za čo najvýhodnejšiu cenu.
„Len mi to potom robí prácu, hľadať a chodiť tam. Tiež, či ho vôbec majú, a či nie je vykúpené,“ priznal Karvai.
Faktom však je, že maslo kupuje lacnejšie ako v roku 2024.
„Vlani o takomto čase sme kupovali 250-gramové maslá za štyri eurá a teraz sa dajú kúpiť v akcii za dve eurá. Je to pozitívne,“ povedal.
Ceny iných potravín však narástli.
„Napríklad kakao išlo extrémne hore, tiež pistácie a vajíčka. Samozrejme, aj odvody a takéto veci, to sa ani nedá povedať, to je z roka na rok ťažšie,“ sťažoval sa Karvai.
Ak si teda zráta, čo zaplatí za suroviny a za zamestnancov, už teraz vie, že vianočné pečivo bude drahšie.
„Vlani sme mali kilogramové balenie za 23 eur a teraz bude za 25, čiže o dve eurá drahšie. Myslím si, že je to znesiteľné tým, že sa snažíme udržať kvalitu, akú sme mali,“ povedal.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo