Slováci jedia menej chleba. Pekár pozoruje zaujímavý trend

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Chlieb rozhodne nepatrí na zoznam nevhodných pokrmov.

Ak by sme to rozpočítali, vlani zjedol každý Slovák vyše 26 kilogramov chleba. Za posledných päť rokov klesla spotreba viac ako o štvrtinu. Medziročne o desať percent.

Spotreba chleba Zdroj: TV Markíza

Čo však mierne medziročne stúplo, je cena chleba a pečiva, a to o necelé percento. Čo bude ďalej? Pekári očakávajú ďalšie zdražovanie. Od januára sa im totiž náklady ešte zvýšia. 

Mení sa aj správanie spotrebiteľov. Podľa Slavomíra Moravčíka z liptovských pekární síce kupujeme menší chlieb, ale za to viac kusov. 

„Ak sa v minulosti kupoval 1,5-kilogramový alebo kilogramový chlebík, teraz sa zákazníci orientujú na 800- až 900-gramovové chleby. Len sa spotrebiteľ preorientoval na nižšiu gramáž,“ tvrdí riaditeľ pekárne a cukrárne Včela.

Prečítajte si tiež:

​Mýty o chlebe

Slováci majú k chlebu stále silný vzťah, hoci si ho občas spájajú so stereotypmi. 

„Čo prekvapí veľa ľudí, tak obyčajný biely chleba, jeden krajec má už nejakých päť gramov bielkovín a dva gramy vlákniny,“ hovorí výživová poradkyňa Lenka Orlovská.

Nutričná poradkyňa pritom počúva od klientov, že si chlieb spájajú s nezdravým životným štýlom. Zlú povesť má aj pri chudnutí. Odborníci by ho však určite neodpisovali.

„Chlieb v žiadnom prípade nie je zlý. Chleba je v podstate jeden zo základných zdrojov komplexných sacharidov, zo základných zdrojov energie. Pre nás má nejaké mikroživiny,“ vysvetľuje.

Potraviny by nedelila na dobré a zlé. Dôležité je, v akých dávkach ich prijímame. U niektorých platí fráza - chlieb náš každodenný.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

TOP ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Obchod

Dôležité udalosti