Brit plánuje Vianoce celý rok vopred. Mrazí lacné moriaky a sleduje zľavy. Tvrdí, že takto ušetrí až 75 percent bežných nákladov.
Brit Al Baker z Aldershotu si vďaka extrémnemu plánovaniu znižuje vianočné náklady na minimum. Za najdrahšie obdobie roka považuje Vianoce, preto s nákupom potravín začína už v januári, píše tn.cz.
Povedal, že do konca októbra minul asi 30 libier a má pokryté hlavné položky. Uviedol to v podcaste What’s The Jam.
Najskôr zháňa mäso. Na Štedrý deň bude podávať dvoch moriakov za 12 libier (vyše 13 eur) kus, ktoré kúpil v povianočnom výpredaji a od januára ich drží v mrazničke.
Do mrazničky si pripravuje aj Yorkshire pudingy a pečené zemiaky a má odložené aj dezerty s „yellow sticker“ zľavou za 4 libry (približne 4,50 eura).
Časť okolia podľa neho krúti hlavou.
„Ľudia sa na mňa často pozerajú, akoby som bol trochu blázon, ale keď im to vysvetlím, vidia v tom logiku,“ povedal.
„Pri súčasných životných nákladoch je to jednoducho rozumné,“ dodal. Odhaduje, že predčasným plánovaním ušetrí asi 75 percent oproti decembru. Poznamenal, že niektorí jeho známi majú vianočné nákupy hotové už v marci.
Zeleninu si necháva na poslednú chvíľu. Tvrdí, že supermarkety ju tesne pred Vianocami zámerne zlacňujú a v minulosti kúpil vrecko zeleniny aj za 9 pencí (približne 10 centov).
Opísal aj rytmus „yellow sticker“ zliav. „Ráno bývajú menšie, popoludní o niečo väčšie a tie najsilnejšie zväčša medzi štvrtou a ôsmou večer, no závisí to od predajne,“ povedal.
Poradil pýtať sa personálu, kedy robia znižovanie cien. Sám totiž pracoval ako kontrolór kódov a nemal problém zákazníkom poradiť.
Nie všetko však výrazne zlacnie. Spomenul, že krabice sladkostí kupuje na vernostné akcie a že cena 3,95 libry (približne 4,50 eura) býva podľa jeho skúsenosti spodná hranica.
Očakáva, že sa ponuky budú striedať medzi reťazcami, potom zdražejú a krátko začiatkom decembra sa vrátia menšie vernostné zľavy.
Baker svoje tipy zdieľa na facebookovom kanáli The Penny Pincher UK a sleduje ceny reťazcov. Odporučil plánovať menu, nakupovať výhodné položky, ktoré sa dajú zamraziť, počas roka alebo si odkladať menšie sumy týždenne.
Zhrnul, že skoré plánovanie, postupné míňanie, práca s mrazničkou a jednoduché menu šetria peniaze aj znižujú plytvanie.
Slovákov čakajú drahé Vianoce, ceny potravín sa dvíhajú. Viac sa dozviete v reportáži:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo