Rekordné ceny v gastre. Štát znížil dane, no jedlo je stále drahšie

Televízne noviny Markíza, správy pre celé Slovensko.

Rekordné ceny v gastre. Štát síce znížil dane, no zákazníci to necítia. Jedlo ďalej dražie a podnikatelia tvrdia, že nižšie ísť nemôžu. Zisťovali sme, prečo je to tak.

Stravujete sa v reštauráciách? Čelíte dvakrát vyššej inflácii, než keby ste si varili doma. Zníženie daní nepomohlo.

„Ceny v reštauráciách na Slovensku v poslednom roku pomerne dynamicky rastú. Ten medziročný rast sa blíži k desiatim percentám,“ vraví šéf trhových analýz UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Rast cien v gastre
Rast cien v gastre Zdroj: TV Markíza

A to je dvakrát viac ako celková inflácia. V tomto roku síce došlo k zníženiu DPH, no gastro je napriek tomu jednou z najrýchlejšie dražejúcich služieb.

„Je to určite pomoc pre gastro, ale z dlhodobého hľadiska sú ostatné faktory dôležitejšie. Je to tak malá sadzba, že vám zo služby spraví len minimálny priestor na zníženie ceny. Všetko ostatné išlo hore — vstupy, suroviny, energie, nájmy, mzdy. Čiže tam nie je absolútne dôvod, aby cena mohla ísť dole,“ vysvetľuje majiteľ siete reštaurácií Michal Šramko.

Prečítajte si tiež:

Ceny rastú rýchlo 

„Keď sa porovnáme s inými krajinami Európskej únie, rast cien v reštauráciách aktuálne patrí k najrýchlejším v EÚ. Rýchlejšie rastú len v Bulharsku a Rumunsku. Priemer EÚ je približne štyri percentá,“ dodáva Koršňák.

Znížená DPH však zákazníkom nijako výrazne nepomohla. Ešte citeľnejšie je zdražovanie pri donáške.

„Spadá pod vyššiu sadzbu dane a musíte platiť aj obalový materiál. Ľudia si často neuvedomujú takéto detaily. Systém je strašne neprehľadný a komplikovaný — tri sadzby DPH, všetko je zlé a mätúce,“ hovorí majiteľ reštaurácií.

Zložitý systém kritizuje aj analytické centrum ministerstva financií. Podľa nich otvára dvere špekuláciám.

„Uvedené zvyšuje nároky na správne uplatňovanie sadzieb a rozširuje priestor pre daňovú optimalizáciu. Gastrosektor pritom dlhodobo patrí medzi odvetvia so zvýšenou daňovou medzerou,“ uviedol Inštitút finančnej politiky.

Rýchle zdražovanie v reštauráciách zažívajú aj naši susedia. V celom regióne stúpli ceny za štyri roky približne o polovicu.

Viac sa dozviete v priloženej reportáži vyššie.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

TOP ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Financie

Dôležité udalosti