Rekordné ceny v gastre. Štát síce znížil dane, no zákazníci to necítia. Jedlo ďalej dražie a podnikatelia tvrdia, že nižšie ísť nemôžu. Zisťovali sme, prečo je to tak.
Stravujete sa v reštauráciách? Čelíte dvakrát vyššej inflácii, než keby ste si varili doma. Zníženie daní nepomohlo.
„Ceny v reštauráciách na Slovensku v poslednom roku pomerne dynamicky rastú. Ten medziročný rast sa blíži k desiatim percentám,“ vraví šéf trhových analýz UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
A to je dvakrát viac ako celková inflácia. V tomto roku síce došlo k zníženiu DPH, no gastro je napriek tomu jednou z najrýchlejšie dražejúcich služieb.
„Je to určite pomoc pre gastro, ale z dlhodobého hľadiska sú ostatné faktory dôležitejšie. Je to tak malá sadzba, že vám zo služby spraví len minimálny priestor na zníženie ceny. Všetko ostatné išlo hore — vstupy, suroviny, energie, nájmy, mzdy. Čiže tam nie je absolútne dôvod, aby cena mohla ísť dole,“ vysvetľuje majiteľ siete reštaurácií Michal Šramko.
„Keď sa porovnáme s inými krajinami Európskej únie, rast cien v reštauráciách aktuálne patrí k najrýchlejším v EÚ. Rýchlejšie rastú len v Bulharsku a Rumunsku. Priemer EÚ je približne štyri percentá,“ dodáva Koršňák.
Znížená DPH však zákazníkom nijako výrazne nepomohla. Ešte citeľnejšie je zdražovanie pri donáške.
„Spadá pod vyššiu sadzbu dane a musíte platiť aj obalový materiál. Ľudia si často neuvedomujú takéto detaily. Systém je strašne neprehľadný a komplikovaný — tri sadzby DPH, všetko je zlé a mätúce,“ hovorí majiteľ reštaurácií.
Zložitý systém kritizuje aj analytické centrum ministerstva financií. Podľa nich otvára dvere špekuláciám.
„Uvedené zvyšuje nároky na správne uplatňovanie sadzieb a rozširuje priestor pre daňovú optimalizáciu. Gastrosektor pritom dlhodobo patrí medzi odvetvia so zvýšenou daňovou medzerou,“ uviedol Inštitút finančnej politiky.
Rýchle zdražovanie v reštauráciách zažívajú aj naši susedia. V celom regióne stúpli ceny za štyri roky približne o polovicu.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo