Mnohí považujú balkón za provizórnu chladničku, najmä v zimných mesiacoch. Podľa odborníkov však výkyvy teplôt môžu z jedla spraviť zdravotné riziko.
S príchodom chladnejších dní mnohí ľudia využívajú nízke teploty a odkladajú potraviny mimo bytu – na balkón, terasu či do garáže. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako praktické riešenie, najmä v období sviatkov, keď je jedla viac než dosť. Odborníci však upozorňujú, že takýto spôsob skladovania môže byť nebezpečný. Informuje o tom Polsatnews.
V zime či na jeseň sa teploty vonku často výrazne menia. Cez deň môže byť niekoľko stupňov nad nulou, v noci však prichádza mráz. Práve tieto výkyvy sú podľa expertov problémom.
Poľská odborníčka na potraviny Katarzyna Bosacka upozorňuje, že skladovanie jedla na balkóne môže byť bezpečné len v prípade stabilnej teploty, čo je v praxi ťažko kontrolovateľné.
Ako uviedla, opakované zmrazovanie a rozmrazovanie potravín predstavuje zdravotné riziko.
Podľa nej je to obzvlášť nebezpečné pri jedlách, ktoré sa mraziť neodporúča – napríklad pri šalátoch s majonézou alebo pri zákuskoch s krémom.
Práve striedanie mrazu a mierneho oteplenia vytvára vhodné prostredie na množenie baktérií, čo môže viesť k otrave jedlom.
Problémom môže byť aj slnečné počasie. Aj počas chladných dní sa potraviny uložené na balkóne môžu zohrievať priamym slnkom a teplota tak nemusí zostať dostatočne nízka.
Ak sa ľudia aj tak rozhodnú jedlo krátkodobo uložiť na balkón alebo do garáže, mali by sledovať počasie a potraviny dôkladne zabezpečiť – ideálne v uzatvárateľných nádobách alebo s dobre zaťaženým poklopom.
Potraviny uložené vonku môžu navyše prilákať aj zvieratá. Nejde len o domáce zvieratá, ktorým niektoré jedlá môžu uškodiť, ale aj o hlodavce, vtáky či hmyz. Tie môžu prenášať nebezpečné mikroorganizmy.
Pozrite si aj rozhovor o tom, že denne konzumujeme mikroplasty:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo