Chute, ktoré milujú aj Slováci: Medzi najlepšími polievkami sveta sú naše klasiky

Chute, ktoré milujú aj Slováci: Medzi najlepšími polievkami sveta sú naše klasiky
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Svetový výber potvrdil silu tradičných chutí strednej a východnej Európy.

Kulajda, cibuľačka, slepačí vývar, fazuľová, paradajková či šošovicová polievka. Minimálne jednu z týchto považuje každý Slovák za svoju obľúbenú, ak nie rovno všetky. 

Ak je pre vás horúca miska polievky symbolom domácej pohody a návratu ku koreňom, nie ste sami. Podľa odborníkov ide o jedno z najstarších a najuniverzálnejších jedál sveta.

Prečítajte si tiež:

​Aj preto sa medzi najlepšími polievkami planéty objavujú chute, ktoré sú blízke Slovákom. Napríklad vietnamské pho bo či východoeurópsky boršč.

Rebríček priniesol portál CNN Travel.

Tisícročná tradícia 

Polievka patrí medzi najstaršie pokrmy ľudstva. Už prví ľudia varili jedlo vo vode, v korytnačích pancieroch, bambuse či neskôr v kovových nádobách. Práve varenie umožnilo využívať obilniny, bylinky a ďalšie suroviny nielen ako potravu, ale aj ako zdroj sily a zdravia.

Okrem toho, že pomáhajú pri rôznych chorobách, sú známe aj pre dodávanie vitamínov, vlákniny a minerálov. Podporujú tiež trávenie, imunitu a sú prospešné pre hydratáciu.

Voňavý vývar z Vietnamu

Jednou z najznámejších polievok sveta je hovädzie pho bo, ktoré sa stalo symbolom vietnamskej kuchyne. Vývar sa varí celé hodiny z hovädzieho mäsa spolu so škoricou, badiánom a ďalšími koreninami, ktoré mu dodávajú typickú arómu.

Hoci dnes existuje množstvo verzií, hovädzie pho bolo pôvodné a najobľúbenejšie. Už v 30. rokoch minulého storočia sa podávalo s plátkami surového mäsa, ktoré sa jemne dovarili priamo v horúcom vývare.

Červená klasika východnej Európy

Boršč je polievka, ktorá je slovenským domácnostiam rovnako blízka. Jej základom je červená repa, ktorá dáva polievke výraznú farbu aj chuť. Tradične sa podáva so smotanou a medzi jej ingrediencie patria aj zemiaky, kapusta či mrkva.

UNESCO v roku 2022 vyhlásilo ukrajinský boršč za nehmotné kultúrne dedičstvo a zdôraznilo, že „spája ľudí všetkých vekových kategórií pri jednom stole“.

Okrem týchto dvoch polievok, ktoré sú Slovákom najbližšie, boli do rebríčku zaradené aj ďalšie polievky z krajín Ázie, Afriky, Európy a zastúpenie majú dokonca aj Spojené štáty americké. 

Ceny obedov stúpajú a Slovensko sa v dôležitom rebríčku ocitlo na chvoste. Viac sa dozviete vo videu.

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zaujímavosti

Dôležité udalosti