Tichí zabijaci na štedrovečernom stole? Slováci ich milujú, no odborníci bijú na poplach pre karcinogénnosť

Tichí zabijaci na štedrovečernom stole? Slováci ich milujú, no odborníci bijú na poplach pre karcinogénnosť
Ilustračná snímka Zdroj: Profimedia

Odborníci však varujú, že práve obľúbené vianočné pochúťky môžu zvyšovať riziko vážnych ochorení.

Vianoce si mnohí Slováci spájajú s bohatými stolmi, klobásami, šunkou či pohárom vína alebo tvrdého alkoholu. Práve tieto tradičné sviatočné pokrmy a nápoje však odborníci označujú za rizikové. Podľa vedeckých dôkazov majú s rakovinou preukázanú priamu súvislosť dve položky, ktoré sa na vianočných stoloch objavujú pravidelne – alkohol a ultraspracované mäso.

Neznamená to, že sviatočné hodovanie automaticky spôsobí vážne ochorenie. Odborníci však upozorňujú, že pravidelná konzumácia týchto potravín zvyšuje riziko rakoviny a v prípade alkoholu dokonca neexistuje bezpečná dávka, uvádza web Mirror.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila alkohol aj spracované mäsové výrobky do prvej skupiny karcinogénov. Ide o látky, pri ktorých existujú presvedčivé dôkazy, že spôsobujú rakovinu u ľudí. V rovnakej kategórii sa nachádza aj fajčenie či azbest, hoci WHO zdôrazňuje, že to neznamená rovnakú mieru rizika.

Podľa bývalého hlavného lekára americkej verejnej zdravotnej služby Viveka Murthyho je alkohol priamo spojený minimálne so siedmimi druhmi rakoviny. Riziko pritom zvyšuje už aj mierne pitie. Najnovšie údaje ukazujú, že až polovica alkoholom podmienených prípadov rakoviny vzniká u ľudí, ktorí pijú len príležitostne alebo v malých množstvách. Neexistuje preto bezpečná dávka alkoholu.

Prečítajte si tiež:

Čo sa skrýva pod pojmom spracované mäso?

Spracované mäso zahŕňa výrobky, ktoré boli upravené solením, údením, fermentáciou alebo inými technologickými postupmi s cieľom predĺžiť trvanlivosť a zvýrazniť chuť. Patria sem najmä klobásy, párky, šunka či slanina – teda potraviny, ktoré sú tradičnou súčasťou slovenských Vianoc.

Problémom sú najmä chemické látky, ktoré sa do mäsa pridávajú počas spracovania alebo vznikajú pri jeho tepelnej úprave. Dusičnany a dusitany sa v tele môžu premeniť na karcinogénne zlúčeniny, ktoré poškodzujú bunky čriev a zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva.

Prečítajte si tiež:

Prečo zvyšuje spracované mäso riziko rakoviny?

Výskumy poukazujú na tri hlavné látky spojené so zvýšeným rizikom rakoviny čriev – hem prirodzene prítomný v červenom mäse, dusičnany a dusitany používané pri spracovaní mäsa a látky vznikajúce pri príprave mäsa pri vysokých teplotách.

Odborníci zdôrazňujú, že riziko rastie postupne. Práve dlhodobé poškodzovanie buniek tráviaceho traktu vedie k vyššej pravdepodobnosti vzniku zhubného ochorenia.

Riziká spojené so spracovaným mäsom sa ale netýkajú len onkologických ochorení. Veľká analýza Oxfordskej univerzity ukázala, že červené a spracované mäso zvyšuje aj riziko srdcovo-cievnych chorôb. Každých 50 gramov spracovaného mäsa denne zvyšuje pravdepodobnosť vzniku ischemickej choroby srdca približne o 18 percent.

Koronárne ochorenia pritom patria medzi najčastejšie príčiny úmrtí na svete.

Aké počasie nás čaká na Vianoce? Pozrite si archívne video:

Práve sa číta

Voyo

Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Sledujte kanál spravodajstva Markízy

K téme Zdravie

Dôležité udalosti