Celulóza je produktom dreva a spracováva sa do rôznych prevedení.
Ak sa s obľubou stravujete v rýchlom občerstvení, pretože je to pohodlné a chutné, možno by ste mali svoje stravovacie návyky prehodnotiť. To, že jedlá ponúkané vo fast foode nie sú najzdravšie, zrejme nikomu pripomínať nemusíme.
O čom ste však možno nevedeli je, že do vašich obľúbených burgerov a koktejlov sa pridáva prísada, ktorú by ste si pri domácom varení nikdy do jedla nedali - celulóza. Už podľa názvu môžete dedukovať, že celulóza je produktom dreva a spracováva sa do rôznych prevedení.
Fast foody s radosťou do jedál pridávajú mikrokryštalickú alebo práškovú celulózu. Zlepšujú tým svoje produkty a znižujú náklady. Celulóza je totiž oveľa lacnejšia ako kvalitné prírodné ingrediencie.
Nájdete ju v omáčkach, žemliach, cibuľových krúžkov, mäse, hranolkách a v iných ďalších jedlách. Okrem hlavných jedál však túto "ingredienciu" nájdete v takmer každej omáčke a v prílohách, preto sa jej nevyhnete.
Celulóza nemá žiadnu výživovú hodnotu. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že mikrokryštalická celulóza môže mať nepriaznivý účinok na cholesterol.
Viac informácii sa dozviete vo večerných Televíznych novinách.
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo