Švédsky tím vedcov skúmal, či existuje nejaké prepojenie medzi pitím kávy na pracovisku a zdravím zamestnancov.
Švédski vedci zistili, že vo väčšine kávovarov, ktoré sa nachádzajú na pracoviskách, sú vysoké hladiny látok, ktoré zvyšujú cholesterol. Medzi tieto látky patrí cafestol a kahweol, ktoré sa prirodzene nachádzajú v kávových zrnách, píše Euronews.
Vedci, ktorí vypracovali túto štúdiu, odobrali vzorky zo 14 kávovarov na rôznych pracoviskách. V nich sa používalo päť rôznych druhov kávy.
Automaty na kávu a kávové kanvice dopadli z celého výskumu najhoršie. „Z toho usudzujeme, že proces filtrovania je rozhodujúci pre prítomnosť látok zvyšujúcich cholesterol v káve,“ uviedol hlavný autor štúdie David Iggman.
Vhodnejšou alternatívou je preto podľa vedcov filtrovaná alebo odkvapkávaná káva. Zistili, že použitie papierových filtrov takmer úplne odfiltruje tieto škodlivé látky.
Cholesterol sa nachádza v tele prirodzene. Ak je ho však priveľa, môže spôsobovať problémy. V prípade nadmerného množstva sa hromadí na stenách tepien. Môže ich zužovať a v kritických prípadoch upchať.
Niekedy sa môže kúsok usadeného cholesterolu uvoľniť a vytvoriť krvnú zrazeninu, ktorá môže spôsobiť srdcový infarkt alebo mŕtvicu.
Európa je regiónom s najvyššou prevalenciou cholesterolu na svete, pričom sa odhaduje, že viac ako 50 percent dospelých žije s nadpriemernou hladinou cholesterolu.
Káve sme sa venovali aj v Teleráne. Pozrite si reportáž:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo