Kávovar patrí medzi najpoužívanejšie spotrebiče v domácnosti, no jeho pravidelná údržba býva často zanedbávaná. Práve to z neho robí ideálne miesto pre rast nebezpečných baktérií a plesní.
Káva je obľúbeným nápojom mnohých ľudí, pričom viacerí si ju pripravujú doma pomocou kávovaru. Práve starostlivosť o tento spotrebič však býva často zanedbávaná. Teplo, vlhkosť a zvyšky kávy pritom vytvárajú ideálne podmienky pre rast baktérií a plesní.
Téme mikrobiálneho znečistenia sa venujú viaceré vedecké štúdie, ktoré kávovary spájajú s výskytom baktérií ako E. coli či Pseudomonas. Štúdia publikovaná v časopise Nature však uvádza, že najčastejšie sa v kávovaroch nachádzajú baktérie rodu Enterococcus, ktoré môžu spôsobovať infekcie močových ciest či žlčníka. Často sa vyskytujú aj patogény z rodu Pseudomonas, známe množstvom rôznych ochorení. Celkovo vedci identifikovali vyše 20 druhov baktérií, ktoré môžu mať negatívny dopad na naše zdravie.
Najväčší výskyt plesní a baktérií býva v nádržke na vodu, odkvapkávacej miske, tryske na penu, nádobke na mlieko a v usadeninách.
Lisa Yakasová z organizácie NSF International, ktorá sa zameriava na bezpečnosť potravín a výrobkov, upozorňuje, že práve nádržka na vodu býva najšpinavším miestom v celej kuchyni, ak sa pravidelne nečistí. Odporúča preto vždy vyliať nepoužitú vodu a nechať nádržku otvorenú, aby mohla vyschnúť.
„Niektoré z týchto organizmov obľubujú vlhké prostredie, v ktorom sa im darí,“ povedala pre USA Today. „Ak odstránite vlhkosť, odstránite aj podmienky pre ich rast.“
Ak sa vám však nechce zakaždým meniť vodu, postačí pravidelné čistenie nádržky teplou vodou a čistiacim prostriedkom určeným na tento účel. Pomôže aj trochu octu.
Dôležité je tiež čistiť ďalšie rizikové časti kávovaru, ako je nádoba na usadeninu či tryska. Vedci síce pripomínajú, že vysoká teplota pri príprave kávy zabíja väčšinu baktérií, no odporúčajú ostražitosť.
„Hoci teplo pri varení kávy môže zničiť niektoré mikróby, prečo riskovať?“ dodala Yakasová.
Okrem zdravotných rizík môžu baktérie a plesne pokaziť aj chuť kávy a do obľúbeného nápoja preniesť neželané tóny. Nezabúdajte ani na pravidelné odvápňovanie kávovaru a výmenu vodného filtra.
Naklonovali šteniatka dávno vyhynutého pravlka, viac sa dozviete v reportáži:
Sledujte Televízne noviny vo full HD a bez reklám na Voyo